Haag

“Scheer jij je hagen niet?” vroeg een vriendin van mijn vrouw vorige week vrijdag tijdens een fietstocht.

Dat was dus een werkje dat zaterdag was ingepland. Ik snoei bewust niet vroeger in ’t jaar, en de reden daarvoor zie je op de foto hierboven. Hagen vormen een ideale broedplek voor heel wat vogels en die wil ik niet verstoren. Dus snoei ik pas einde juli. Ik vind ieder jaar tijdens het snoeien enkele (lege) vogelnesten terug, vroeger op ’t jaar zouden die nog bewoond zijn… .

In mijn tuin staan heel wat hagen. Die leveren veel haagscheerwerk met zich mee. De voorbije jaren behielp ik me met een elektrische heggenschaar van Metabo die ik van mijn grootvader zaliger erfde. Maar het gedoe met de stroomkabel is bij zo’n elektrische heggenschaar een probleem. Je moet voortdurend uitkijken of je met de heggenschaar je kabel niet inkort. Het geeft veel gesleur aan die lange kabel, en in the end snij je toch door de kabel. Dat betekent wat knutselwerk met het inkorten van de draad alvorens je opnieuw aan de slag kan. Om dan nog te zwijgen van de talloze keren dat je de stekker van de heggenschaar uit ’t stopcontact van de verlengkabel trekt.

Het was dus uitkijken naar een alternatief. Tot voor kort bestond er maar één alternatief: een heggenschaar op benzine, maar die dingen maken een teringherrie en de uitlaatgassen zijn ook niet direct een pretje. Met de vooruitgang in accu-technologie is daar verandering in gekomen.  Vorig jaar kocht ik me een accu-heggenschaar van een gekend merk.

Ik kan nu probleemloos twee uren hagen scheren op één batterijlading. De snellader laadt de batterij daarna in een half uurtje tijd op. De geluidshinder is vergelijkbaar met die van een gewone elektrische heggenschaar, gehoorbescherming dragen blijft dus aangewezen. Maar: ik moet me absoluut geen zorgen meer maken over die vervelende elektrische kabel, zodat het hagen scheren ook een heel pak sneller verloopt.

21 gedachten over “Haag

 1. Hewel, zo’n oplaadbare heggenschaar lijkt me ook wel wat. Ook ik heb nogal veel haag (zo’n 120 strekkende meter). In de 22 jaar dat we hier wonen heb ik zeker al drie verlengdraden doorgezaagd :(.

 2. Na twee jaar en x aantal keren batterijen opladen, haal je met dergelijke batterijen nog hooguit een halfuurtje scheerwerk. Ik ben er weer van afgestapt, ook al omdat ik niet zelden acht uur per dag aan het scheren ben.

  1. Goed dat je deze info geeft Menck, als professionele gebruiker, want ik vroeg het me af: wat na een tijdje? De accu-tuinmachines lijken me wel erg handig, zeker als ik in een boom zou werken, maar kostprijs vs. rendement nadat het nieuw eraf is?

   1. Ik heb dus met een aantal andere machines helemaal andere ervaringen, bvb een Bosch draadloze schroevendraaier, die ik al ettelijke keren heb opgeladen en nog steeds perfect werkt

  2. Hangt af van ’t merk, en hoe je die batterijen verzorgt, denk ik. Als dat Li-Ion batterijen zijn is het iig niet acceptabel, want die moeten ongeveer 500 laadcycli meegaan (80% capaciteit overhouden bij volledige ontlading)

   1. Mogelijks. Doch ik gebruik maar één merk: Stihl. (En 500 laadcycli, dat is in mijn geval ongeveer anderhalf à twee jaar gebruik, dus dat kan kloppen.)

     1. Tja, veel van mijn machines resideren in de laadruimte van mijn camionette. God weet dat het daarbinnen soms een oven dan wel een diepvries kan zijn. 😉

 3. Vogels broeden hier tot in augustus, lastig om de hagen te doen.
  De Buxus doen we alleen eind maart.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

 4. Kijk, dit is dus een zeer leerrijke post. Ik zaagde al één keer door de verlengkabel in vier jaar, mijn echtgenote deze zomer al twee keer. Je moet dus opletten.
  Maar ik had al twee keer tuingerief (kantenboorder en bosmaaiertje) op batterij van een bekend merk. Maar de batterijcapaciteit verminderde relatief snel.
  Ik hou het dus nog even op de draadversie omdat ik iets tegen verbrandingsmotoren heb als het niet echt moet.

  1. Dat hangt dus ook af van het merk. En heel wat ‘gekende’ merken maken wel reclame onder motto kwaliteit maar zijn brol (ik denk dan voor elektrisch gereedschap bvb aan gardena)

 5. Dat is weer goede informatie.
  Ik heb een kleine, handzame accu-schaar gekocht vorig jaar. Maar ik begrijp dat de accu op den duur problemen gaat geven.
  Ik werk trouwens ook lekker met een haarscherpe, nieuwe, handmatige heggenschaar.
  Maar het blijft een hele onderneming, als je vele meters moet doen.

 6. Sommige vogels beginnen nu nog aan een tweede broedsel.
  Soms lees je dan ook de raadgeving om te wachten tot september met die hagen.
  Maar ik moet toegeven dat ik er vorige week ook al eentje bijgetopt heb. (liguster)
  Ik heb niet zoveel lopende meter haag, ik doe het gewoon old scool met een manuele snoeischaar.
  Zeer geluidsarm, goed voor je eigen vorm en je krijgt je haag ook mooier in vorm (rond hier) doordat je eens meer staat te kijken ernaar. 😀
  Misschien niet zo handig voor wie gezegend is met veel meer en langere hangen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: