Zwanebloem

Ik had hier al eerder aangegeven, ik wou absoluut Butomus umbellatus (zwanebloem) in mijn vijver tot bloeien krijgen. Het is wat mij betreft de mooiste inheemse waterplant maar een plant die het vaak slecht doet in de vijver, omdat de plant graag in rijke grond staat, in leem of kleigrond en dus niet in substraat of te kleine bemeten plantenmandjes. De planten zijn hier dit jaar op een 50-60 cm hoogte blijven ‘steken’, de bloemstengel is 70 cm hoog. In theorie kan die stengel meer dan 100 cm hoog groeien.

DS1_3305

Dat enkele planten in hun eerste groeijaar bloeien, is voor mij een verrassing,  en geeft aan dat het plekje dat ik hen heb toegewezen ze enigszins bevalt. Ik zie de plant trouwens ook al enkele uitlopers maken, nog een positief teken.

De enkele bloemetjes die nu bloeien lokken meerdere insecten aan.

DS1_3316

Maar één zwaan zwaluw maakt de lente niet.  Hopen dat de plant dus ook de volgende jaren flink doorzet.

DS1_3313

Zwanebloem is een inheemse waterplant die beschermd is en op de rode lijst is opgenomen, maar net zoals de plant van de maand is ook zij de Atlantische oceaan overgestoken en gedraagt ze zich daar niet zo netjes, vooral in de regio van de grote meren. Ze blijkt er te overleven in water tot 3 meter diep, en breidt zich uit via wortelstokken én via zaden die op ’t water blijven drijven. Met haar enthousiaste groei hindert deze frêle schoonheid zelfs scheepvaart.

In de vijver zou je de beste resultaten halen wanneer de planten 5 – 10 cm onder water staan.

8 gedachten over “Zwanebloem

  1. In Friesland kwam deze prachtige waterplant vroeger heel veel voor. Nu is hij veel zeldzamer, vandaar de rode lijst, zoals je zei.
    En aan de overkant van de oceaan kan de plant zich niet inhouden: het is merkwaardig, dat plantengedrag.

  2. Zeker een van de allermooiste. Heb ze 2x aangeplant in mijn moeraszone maar ze verdween telkens. Het voedselarm milieu speelt allicht een rol. Een gracht naast een koeienweide schijnt optimaal te zijn.

  3. Hier vorig jaar aangeplant en ze heeft vorig jaar fantastisch gebloeid.
    Dit jaar zijn we blijven steken op wat groene stengeltjes van 15cm hoog. Ik dacht dat het te wijten was aan de droogte waardoor het waterpeil beduidend lager lag.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: