Rosa ‘Brise parfum’

Een vreselijke naam heeft deze roos gekregen. Het lijkt wel de naam van één of andere toiletverfrisser. En eigenlijk moet ik roosje zeggen, want de bloemetjes van deze klimroos zijn niet veel groter dan 2 cm. En ik had ook klimroosje moeten schrijven, want de plant wordt maar 2 meter hoog.

Maar… die kleine bloemetjes ruiken echt onwaarschijnlijk sterk én lekker. In vergelijking met de andere rozen is het aroma overweldigend. En de plant zou zowat het hele jaar blijven doorbloeien en nieuwe bloemknoppen aanmaken. Ik ben blij dat ik begin dit jaar blindelings het advies van de rozenkweker volgde.

De rozen staan er hier trouwens allemaal erg mooi  en gezond bij. Want de twee rozelaars die ieder jaar wat last hadden van roest heb ik simpelweg gerooid. Selectie heet dat proces, zoals al eerder aangegeven,  op dat vlak ben ik nogal streng. Ik plantte nog één nieuwe, ziekteresistente roos,  “The Lark Ascending”.

DS1_2767.jpg
Rosa ‘The Lady of  the Lake’

In mijn tuin vind je alleen kleinbloemige, enkele of halfgevulde variëteiten… De meest gevulde is de andere klimroos die ik me deze winter aankocht, ‘The Lady of The Lake’, waarvan de bloem op dit ogenblik helemaal niet helemaal lijkt op die van de catalogus, maar dat zal hopelijk nog veranderen.

 

DS1_2670

DS1_2679

DS1_2667

DS1_2675

11 gedachten over “Rosa ‘Brise parfum’

  1. Hoe hoog komt die struik?
    Ik zoek een paar hoge struiken (tot 4 meter) om wat meer privacy te krijgen (liefst met niet teveel snoeiwerk). Deze zou me geschikt lijken (als die veel zon kan verdragen).

  2. De naam was oorspronkelijk inderdaad ook voor mij de reden om even (maar echt maar héél even) te aarzelen toen ik deze klimroos kocht, maar ik ben er wel onwaarschijnlijk blij mee…
    (We hebben nog een paar zalige klimrozen, maar van enkele is de naam helaas zoek geraakt.)

    1. Er zijn heel inderdaad heel veel struikrozen met erg kleine bloemen, deze doen absoluut wat denken aan Guirlande d’amour, maar brise parfum is zachtrose, Guirlande crème-wit volgens mij.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: