Vijver Stap 1

Vrijdag morgen stond de grondwerker met zijn minigraafmachine en bobcat klaar om het vijvergat te graven. Nog geen drie uur later was het gat gegraven en kon ik zelf ook al wat verder werken.

DS1_2042.jpg

Deze vijver zal met folie worden afgewerkt. De ‘wallen’ in de vijver dienen om rondom de vijver een laag leem van  30 cm te kunnen leggen. Die leem is opgegraven bij het maken van de vijver. De bovenste 30-40 cm is te vruchtbare grond, en zal niet in de vijver gaan, maar  de grond die daaronder werd opgegraven zal ik als vijveraarde gebruiken.

Vraag is natuurlijk, gaan die natuurlijke wallen blijven staan eens de vijver gevuld wordt? Dat is een gok die ik bereid ben te nemen, ik denk van wel. De folie is ondertussen besteld, en dan zou ik vrijdagmorgen moeten kunnen starten met het leggen van de folie, en het vullen van de vijver (dat laatste zal in meerdere keren gebeuren, maar daarover later meer).

Ik zou die wallen ook kunnen maken met chappe, of leem vermengd met 10 % kalk (dan wordt die leem ook beenhard). Maar ik wil eigenlijk zo weinig mogelijk met verhardingen ‘klooien’. Zoals al gezegd, het zou best kunnen dat die wallen instorten tijdens het vullen, of zelfs na enkele jaren.

Maar dat zien we dan wel.

 

14 gedachten over “Vijver Stap 1

  1. Hm. Dat snap ik niet zo goed: waarom leg je het risico dat die wallen kunnen instorten zomaar naast je neer? Dergelijke wallen kunnen vrij snel en goedkoop worden opgetrokken met snelbouwstenen en cement. Die bieden op zijn minst een grotere zekerheid en kunnen je een latere kopzorg besparen.
    Mijn vuistregel is en blijft: van de aanleg van een vijver maak je je niet snel-snel vanaf.

  2. Dat is geen klein vijvertje! Volgens mij blijven die wallen eeuwig bestaan. Maar ik weet er helemaal niets van 🙂

  3. Mijn vijvertje heeft ook van die lemen wallen en die houden na jaren nog steeds stand. Maar ze werden wel niet achteraf opgeworpen, maar zo uitgegraven – waardoor ze zeer stevig zijn. Maar er leem in gooien zou ik niet doen. Beter zand gebruiken – leem riskeert heel lang in je water te zweven en dat bij elke onderhoudsbeurt opnieuw. Ik raad gewassen rijnzand aan om de plaats achter de wallen (en op de folie) op te vullen.

    1. Heb ik achteraf ook gedacht, die wallen uitgraven had slimmer geweest. Maar ik ben er vrij zeker van dat ik ze stevig genoeg heb gemaakt (aangeklopt met houten hamer). Als ze blijven staan tijdens het vullen, zal de waterdruk de rest van ’t werk wel doen.

      Ik wil echt die leemgrond gebruiken, omdat ik die anders nog dien af te voeren. Ik ga er misschien wel een laag rijnzand bovenop gooien.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: