Druivensnoei: Guyot of Cordon

Enkele jaren geleden schreef ik over het snoeien van druiven volgens de Guyot-techniek. Gisteren en eergisteren introduceerde ik jullie in het cordon snoeien. Zo heb ik de twee basistechnieken om druiven te snoeien besproken. Zowat alle snoeivormen zijn te herleiden naar één van deze basistechnieken.

Tot nu toe paste ik alleen guyot-snoei toe in mijn tuin. Zoals ik eergisteren al aangaf, ga ik vanaf dit jaar ga ik ook enkele druivelaars in cordon opkweken.Nog eens kort herhalen : bij cordon maken we een gestel waarop we eenjarige takken steeds terugsnoeien op één of twee ogen, bij guyot gaan we één of meerdere éénjarige takken uitbuigen. Bij cordon houden we één of twee ogen op verschillende sporen over, bij guyot behouden we typisch 6 – 8 ogen op één of twee (uitgebogen) takken.

Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Een kort overzicht.

 • Indien je een muur of een pergola wil begroeien met een druivelaar, is cordonsnoei de logische keuze. Guyot is in vormsnoei veel beperkter. In cordonsnoei groei je eender welke vorm van gestel en knip je de eenjarige scheuten terug op twee ogen. Bij guyot moet je éénjarige scheuten gaan uitbuigen en ook het reservespoor opkweken (dat laatste is wel niet echt ‘verplicht’).
 • Bij Guyotsnoei verwijder je bijna alle oude hout. Bij cordon groei je een gestel op. En dus blijft er bij cordonsnoei veel oud hout over met afbladerende bast en spleten over voor mos, parasieten, mijten en schimmels. Guyot is op dat vlak beter af.
 • Guyotsnoei geeft grotere trossen en dus beter fruit.
 • Bij cordonsnoei snoei je alle eenjarige hout terug tot één of de twee eerste ogen die vorig jaar groeiden. Ze zijn dus allemaal tegelijkertijd ontstaan, en zullen allen op ’t zelfde moment in bloem staan. Bij guyotsnoei ga je eenjarige stokken uitbuigen, en scheuten opgroeien uit zes tot acht ogen die allen op een ander moment zijn ontstaan. Je krijgt een (beperkte) spreiding in bloei. Dat is een voordeel voor guyot, want de bestuiving is beter bij mooi weer, en bloemspreiding helpt op dat vlak.
 • Cordonsnoei heeft een voordeel voor grote wijngaarden: je kan ongeschoolde arbeiders (of tegenwoordig zelfs machines) inzetten om alle eenjarige takken terug te zetten tot 30-40 cm boven het cordon en die mensen (of de machine) ook al dat hout reeds laten verwijderen. Je schakelt je hooggeschoolde snoeiers alleen in om de sporen te snoeien, zodat zij een hogere productiviteit behalen. Een druif in cordonsnoei dien je ook niet aan te binden. Je kan met zo’n voorsnoei het snoeien op vorstgevoelige plekken ook uitstellen (want het verwijderen van de oud hout maakt een belangrijk deel van ’t werk uit). Guyot snoei dient in zijn geheel te gebeuren door gekwalificeerd personeel: het selecteren van de juiste stok om uit te buigen, het uitbuigen zelf,… De loonkost is dus hoger.
 • Je hoort vaak zeggen dat cordonsnoei eenvoudiger is dan guyot, maar volgens mij is dat onzin. Voor oudere wijnranken (> 20-30 jaar oud) wordt cordonsnoei (met oud gestel) ook moeilijker, en guyot is écht niet zo moeilijk.
 • Je leest hier en daar op internet wel eens van problemen met guyot, zoals het steeds hoger groeien van je spoor, maar wanneer je wat ervaring hebt met het snoeien in guyot merk je dat dat een eerder theoretisch probleem is. En je hebt datzelfde probleem veel meer met cordonsnoei, waarbij dat probleem na vele jaren veel moeilijker op te lossen is, want het cordon/gestel gaat ook ieder jaar gestaag dikker en hoger worden.

Ik heb hier ook één druivelaar die ik tot nu toe in dubbele guyot groeide waarvan ik nu één zijde in cordon en één zijde in guyot heb gesnoeid. Ik ga die stok doorheen ’t jaar een beetje opvolgen en op gepaste tijdstippen nog een fotootje van de

Nog een belangrijk punt : sommige rassen verkiezen cordonsnoei, andere guyotsnoei. Je kan dat voor een aantal wijndruiven makkelijk op internet vinden (Cabernet Sauvignon eerder guyot, Merlot eerder cordon), maar voor veel van de nieuwe rassen is deze informatie niet zomaar op internet te vinden. Daarom volgende tip (ééntje die je volgens mij niet direct gaat terugvinden op andere Nederlandstalige sites): je kan zelf eenvoudig vaststellen of je ras eerder cordon of guyot is.

Daarvoor groei je de druif het eerste jaar op via guyotsnoei. Indien de druivelaar bloem zet hoog op alle jonge scheuten, dan is de druivelaar beter geschikt voor guyotsnoei. Indien de plant enkele blinde ogen vormt op de uitgebogen tak, dan is het ras minder geschikt voor guyot snoei, en is cordonsnoei dus meer aangewezen (blinde ogen zijn ogen waaruit geen of erg slecht groeiende en niet bloeiende scheuten worden gevormd. De twee onderste ogen en de laatste twee ogen van de uitgebogen tak gaan normaal gesproken goed hout vormen, het zijn de ogen tussenin die je in ’t oog moet houden).

ds1_1793
Een gesteltak (vooraan) met enkele blinde ogen. Links zie je nog een scheut (die op een oog aan de zijkant uitkomt), maar dan zijn er drie ogen na mekaar niet uitgekomen

Let wel op: druivelaars maken ook meer blinde ogen wanneer planten in de schaduw staan. Een druivelaar hoort volop in de zon te staan!

 

8 gedachten over “Druivensnoei: Guyot of Cordon

 1. Leerrijk stuk alweer. Toch even wijzen op een klein foutje:

  “Indien de druivelaar bloem zet hoog in de jonge scheuten, dan is de druivelaar minder geschikt voor cordonsnoei (en dus is het dan beter cordonsnoei toe te passen).”

  De laatst vermelde snoeiwijze dient ‘guyotsnoei’ te zijn. Het zetduiveltje is een stout beestje, niet? 😉

 2. Algemeen raadt men aan om bij guyot snoei de hoofdtak (spoor?) op 60 cm te houden. Is het mogelijk om deze op te trekken tot 1 meter of hoger? Wat zijn de consequenties hiervan?

  1. Ik denk dat die 60 cm het optimum is qua opbrengst per lopende meter.
   Bij mij is die meestal iets langer (eerder 80 cm). Indien je niet teveel trossen laat hangen zijn er volgens mij geen negatieve gevolgen aan verbonden

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: