Top 10

Zonet voerde ik mijn lijstje in voor de tijdloze van stubru. De komende weken wordt het jaar op heel wat zenders afgerond met een top 100, top 1000 of top ‘kijk ik kan nog meer’. Misschien willen enkele van jullie wel een lijstje inzenden, maar twijfelen jullie over wat nu het juiste lijstje is. Om jullie slapeloze nachten te besparen geef ik hieronder het antwoord 😉

 

1. Ludwig von Beethoven : Ode an die Freude

Deze symfonie is wat mij betreft het mooiste wat de mensheid heeft gemaakt. Vanaf de ontroerend mooie eerste beweging tot het overdonderende koor op ’t einde van ’t stuk. Onwaarschijnlijk dat dit stuk muziek geschreven is door een componist die zo goed als volledig doof was…

De versie die ik hieronder plak is een leuke Flashmob ergens in Spanje, die is minder lang en wat toegankelijker dan de volledige symphonie.

Dit stuk is al 200 jaar oud. Tijdloos dus ;-).

 

2. Silversun Pickups : Lazy eye.

Een song met een baslijn die zo vet is dat ze gewoon morbide obese moet zijn. De huilende gitaar. De stem van de zanger die wel een zangeres lijkt (zolang ik de videoclip niet had gezien dacht ik dat ik een vrouw hoorde zingen). Voor veel mensen een doorslagje van The Smashing Pumpkins, maar ik vind dit beter dan het werk van Billy Corgan. Ook zoveel jaren later blijft dit mijn absolute favoriet.

 

 

3. Arcade Fire : Intervention

Een geweldig nummer, waarin je wel héél veel verschillende instrumenten hoort . Prachtige opbouw vanuit orgelmuziek tot een geweldige climax en geweldige backing vocals.

De clip die bij dit Youtube-filmpje hoort zijn fragmenten van “Battleship Potemkin” van Eisenstein (en ja, de koetsscène uit The Untouchables is een referentie naar deze film).

 

 

4. White Lies : Farewell to the Fairground  

De groep wordt wel eens een moderne versie van Joy Division genoemd, en daar kan ik me wel enigszins in vinden, het geluid is een mix van Interpol, The Editors en Joy Division. Geen slechte referenties, niet?

De beelden van deze clip zijn opgenomen in Norilsk, de meest vervuilde stad op aarde. De song zelf is opgenomen in Brussel.

 

 

5. Artic Monkeys When the Sun Goes Down

Zelf kan ik het recentere werk van AM ook best pruimen, dit blijft toch mijn favoriet. Waarschijnlijk omdat dit iets meer knalt. Van hun debuutplaat, waar trouwens heel wat pareltjes op staan.

 

 

6. Beastie Boys : Sabotage . Yeeeeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!

 

 

7. Eels : That look you give that guy .

Mr E. heeft het merkwaardige talent om prachtige muziek te schrijven, die meestal erg droevig klinkt. Zelf liedjes met een vrolijke tekst klinken vaak intriest. Mr E heeft voor mij wat weg van Droopy, The Dog. Dit is zijn beste nummer, en ook hier druipt de melancholie van af.

 

 

8. Lambchop : This Corrosion

Een ronduit geweldige cover van een nummer van The Sisters Of Mercy. Het soort muziek dat nooit een groot publiek bereikt. Oorspronkelijk was dit een een bonustrack op een beperkte uitgave van één van hun CD’s. Dankzij youtube en itunes voor iedereen beschikbaar.

 

 

9. A-Trak :  Heads Will Roll

De Yeah Yeah Yeahs schreven dit nummer in de hoop dat een DJ het zou remixen. Het resultaat van de samenwerking met A-TRAK is dit pareltje. Het origineel is ook best OK.

 

 

10. Nick Cave ; Into My arms

Omdat het gewoon de mooiste lovesong aller tijden is.

 

11. Lost Frequencies : Are you with me?

Omdat een top tien pas compleet is wanneer er 11 nummers in verwerkt zijn : er is geen enkel nummer dat er zo goed in slaagt om me goed gezind te maken. Hoor ik u daar zeggen “Een niemendalletje”? Kan zijn. Maar ik loop weer even op een wolkje.

 

15 gedachten over “Top 10

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: