Plant van de Maand Oktober 2016 : Helianthus ‘Lemon Queen’

Ik ga dit jaar gewoon verder met het thema “Plant van de maand”, want het is niet zo dat er iedere maand maar één plant is die hier opvalt.

In oktober wordt de keuze al wat minder. Ik had natuurlijk een plant met hersftverkleuring kunnen kiezen, maar wou hier toch een bloeiende plant neerzetten. Vandaar de keuze voor Helianthus ‘Lemon Queen’, die nog steeds in bloei staat, maar wel iets minder dan op de foto hieronder (de foto dateert van ’t begin van de maand).

ds1_1449

Deze plant is een echte reus (tot 250 cm hoog hier in de Fruitberg) en die het hier zowel in de schaduw als volop in de zon uitstekend doet. Het blad is wel niet zo mooi, dus best ergens achteraan in de border aan te planten, maar de plant wordt ook een ietsje te groot om hem helemaal vooraan in de border te zetten volgens mij… De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat de plant in de halfschaduw en schaduw last heeft van slakkenvraat, terwijl dat in de volle zon een pak minder het geval is..

Het is een uitstekende drachtplant voor solitaire bijen, hommels en bijen. Ook vlinders zie ik sporadisch passeren. Door de late bloei (vooral wanneer de plant niet in volle zon staat) is het ook één van die planten die laat in de herfst voor voedsel zorgt voor bestuivers.

7 gedachten over “Plant van de Maand Oktober 2016 : Helianthus ‘Lemon Queen’

  1. Te onzent staat deze Helianthus in volle zon en is hij dientengevolge al helemaal uitgebloeid. Ook blijft hij jaar na jaar gespaard van slakken, zelfs dit jaar toen die slijmerds overvloedig onze tuin bevolkten.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: