Vorig jaar gaf ik al met een foto aan dat de Verbascum chaixii vooral ’s ochtends heel wat insecten lokt. Op de foto zie je een typisch stukje bloem van de plant in de ochtend. Ik vermoed dat de afwezigheid van insecten later in de dag ook te maken heeft met de activiteit van de grote Wolbij. Ook die zijn dit jaar opneuw actief in de tuin, en één van de mannetjes heeft een extreem groot territorium afgebakent; alle vingerhoedskruid in de voortuin, alsook de Stachys ‘Hummelo’ én de Verbascum.Sommige van deze pollen liggen wel 10 m van mekaar verwijderd, en het mannetje vliegt steeds rond iedere pol om indringers te verdrijven, met de aanwezige vrouwtjes te paren en dan door te vliegen naar een andere pol van deze planten.

De zweefvliegjes bovenaan de foto vallen me trouwens voor de eerste keer op in de tuin (ondanks de grote aantallen). Het zijn volgens mij slanke driehoekszweefvliegjes.

zonnehoed
Ik vraag me soms af: als je aan je vrouwtje vraagt om de boter door te geven aan tafel, vraag je dan ook naar de butyrum ??
De twee laatste foto’s zijn mijn favoriet. Knap, alweer!
Ik bestel regelmatig planten in Engeland. Kom daar maar eens af met ‘vlinderstruik’, ‘zonnehoed’ of ‘ezelsoor’. Overigens verschillen de Nederlandse namen vaak ook nog eens van streek tot streek. Kortom: niet te doen.
Vandaar de Latijnse benaming als enige juiste én universeel begrijpbare.
Bon. Als je me nu even de butyrum wil doorgeven, alsjeblief?
Voilà, Mecnk. Wij begrijpen mekaar
Zoals Menck ook aangeeft, Latijnse namen zorgen voor duidelijkheid
Dat mannetje heeft het goed op… !
Lie(f)s.
Veel werk
Grappig hoe je al die kleine ‘Pokemonnetjes’ observeert! Je bent echt wel met de laatste rage mee…😜
Dit zijn wollemonnekes dan of zo
Nu weet ik ineens welke (wol)bij er al enkele dagen in mijn bijenhotel bezig is. Ik zag alleen het achterwerk en nooit het geheel. Het komt overeen met dat van jouw wolbijen op de foto. Merci!
Graag gedaan