Geranium in overvloed

Na de eerste reeks vroege Geraniums – die nu (ongeveer) uitgebloeid zijn – komen nu heel wat andere Geraniums in bloei. De helft in de collage zijn nieuwe planten voor mij. Van de ‘oudjes’ zijn  12, 13 en 20 mijn favorieten vanwege de lange bloei (tot aan de winter).

Een deel van de nieuwe planten zijn kruisingen met G. wallachium (één van de ouderplanten van de meest succesvolle vaste plant van de voorbije decennia, G. ‘Rozanne’). G. wallachium zaailingen blijken vaak een langere bloei te hebben, en deze nieuwe cultivars zouden krek even lang bloeien.

Een Geranium is bijna altijd een goede bodembedekker, een goede drachtplant, vrij van slakkenvraat: kortom een geweldige tuinplant.

 1. G. sangiuneum ‘Album’
 2. G. ‘Ann Folkard’
 3. G. endressi
 4. G. ‘Blue Cloud’
 5. G. ‘Dilys’
 6. G. versicolor
 7. G. ‘Dreamland’
 8. G. sanguineum ‘Max Frei’
 9. G. ‘Lakwijk Star’
 10. G. nodosum
 11. G. ‘Spinners’
 12. G. ‘Tiny Monster’
 13. G. ‘Patricia’
 14. G. ‘Trevor’s White’
 15. G. ‘Orion’
 16. G. ‘Hexham velvet’
 17. G. ‘Rise and Shine’
 18. G. ‘Lilac Ice’
 19. G. pratense
 20. G. ‘Rozanne’

G. ‘Tiny Monster’ wat mij betreft de beste Geranium, ze heeft de langste bloeiperiode en is in milde winters wintergroen. het blad is bovendien erg mooi

Geranium ‘Patricia’ bloeit ongeveer even lang als ‘Rozanne’, maar is wat mij betreft een betere borderplant omdat hij niet zo breed uitgroeit en iets forser in de hoogte groeit. De bloemkleur combineert erg goed met blauwe en paarse bloemen.

 

26 gedachten over “Geranium in overvloed

 1. Wat mooi en duidelijk afgebeeld en goed op naam gezet. Je kunt zo heel goed je keuze bepalen, als je nog een geranium erbij wilt in je tuin.
  Ik ga nog eens achter de langbloeiende soorten aan, daar kan ik nog wel wat van gebruiken. Geraniums geven zoveel fleur aan de tuin.

 2. Hé, zo gek! Hier “legt” “Patricia” zich overal tussen, en weeft alle lege stukjes dicht. “Rozanne” groeit hoger en blijft een compactere plant.
  Die “Trevor’s White” en “Tiny Monster” vind ik ook wel mooi, die mogen er hier gerust nog bij.

 3. Ook ik ben fan. De “Lady Moore” die ik verleden jaar kocht in Bokrijk bij Marc Vanholst is in 1 jaar van miezerig plantje uitgegroeid tot een pol van meer dan halve meter doorsnede. Ongelooflijke groeiers, dat zijn het 🙂 .

 4. Geraniums doen me altijd denken aan de ‘geraniums’ die we nu op veel vensterbanken gaan zien staan. Vandaar een bloembakvraagje: ken jij bloemen die het goed doen in vrij ondiepe bakken (voor op vensterbanken) die toch bij- en insectvriendelijk zijn? Ttz. bloemen waaraan die insecten ook iets hebben? In het voorjaar heb ik viooltjes uit de moestuin in mijn bakken gezet. Dat was heel mooi en ook succesvol bij de bijen, maar ze zijn totaal uitgebloeid nu. Tijd voor iets anders..

  1. Even opgezocht : zeer goed Ageratum, Calendula. zeker OK : Impatiens. Hondsdraf wordt blijkbaar ook aangewend in bloembakken.

   Een alternatief : enkele kruiden door mekaar zetten in de bakken, op voorwaarde dat ze voldoende zon krijgen: een vroeg bloeiende lavendel (bvb Hidcote) en Tijm, wat Oregano en dan nog wat Calamintha nepeta (bloeit tot augustus). je hebt er lekkere kruiden mee, en je bijen gaan je dankbaar zijn. Nepata calamintha kan je gebruiken voor muntthee en is één van de beste nectar- en stuifmeelplanten die er bestaan.
   Indien er op die plek wat meer schaduw is, kan je nog altijd munt aanplanten…

 5. Mooie collectie zo alles bij elkaar, zo op foto vind ik de tekening van 7 en 10 vooral erg mooi. Handig ook zo’n overzicht voor toekomstige keuzes 🙂

  Hier staan de Rozanne en de Dreamland. Rozanne doet het erg goed, maar wordt zoals je schrijft best breed. De Dreamland stond te donker en is verhuist en heeft het nu met meer zon duidelijk beter naar de zin.

 6. Prachtige collagefoto! Hier staan er ook vele soorten en variëteiten. We zijn gek op Geraniums en op hun slakbestendigheid. Mijn favorieten zijn bij de wilde soorten G. pratense, G. nodosum en G. sylvaticum. Bij de variëteiten vind ik “dreamland”, “Catherine Deneuve” en “Magnificum” de mooiste.

 7. Mooie collage al die geraniums samen! Ik hou erg van de Johnson blue vanwege de prachtige kleur. Maar ook Rozanne is prachtig en de sterke Geranium psilostemon die echt overal bovenuit groeit en maar blijft bloeien. Inderdaad geen slak te bekennen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: