Fruitseizoen gestart

Naast de aardbeien en de honingbes rijpen ook de eerste frambozen af.  Ook de vroegste kruisbessen rijpen af (Risulfa) Het begin van het lekkerste seizoen. Ik eet heel ’t jaar door ’s ochtends een potje volle yoghurt met fruit. Over twee weken is dat opnieuw zelfgekweekt fruit!

Er staan dit jaar nog enkele nieuwigheden in de tuin, altijd leuk om daar naar uit te kijken. Framboos ‘TulaMagic” is een framboos die ik begin vorig jaar aanplantte, een kruising van mijn favoriete zomerframboos (Tulameen) en de herfstframboos ‘Autum Bliss’. Deze framboos wordt verkocht als zomerframboos, maar is eerder een uitzonderlijk goed remonterende framboos, die zowel in september als juni ’t jaar erop volop draagt: in tegenstelling tot andere herfstframbozen dragen de takken opnieuw over de volledige takken. De kwaliteit van de vrucht is goed.

Ook de nieuw aangeplante paarse framboos Glen Coe doet het  – tegen alle verwachtingen in – uitstekend, de plant zou niet houden van zware grond, maar is hier toch flink opgeschoten ondanks alle regen. De paarse framboos is een kruising tussen een zwarte en een rode framboos. Over enkele weken weet ik of ze lekker zijn, maar ’t zou me verwonderen indien ze dat niet zijn..

De Loganbes stelt blijkbaar nooit teleur qua oogst. Lekkere vruchten en een grote oogst (> 6 kg van één plant)

Bij het al wat langer aangeplante fruit is de oogst een beetje wisselvallig. Het wordt een uitstekend hazelaarjaar, en ook peren en kweeperen zijn er in overvloed. Bij het zachtfruit is de oogst van de aalbessen en de hybride-bessen (braambozen) opnieuw uitstekend. Ook de abrikozen dragen redelijk dit jaar.

De helft van de kruisbesstruiken dragen bijna geen fruit, een gevolg van de koude en natte lente

Beduidend minder dan vorig jaar: kruisbessen (ondanks goede bloei, invloed van het weer), pruimen en appels.

De overige kruisbesrassen bloeiden op een ander tijdstip en hebben wel een correcte opbrengst

Maar maak je geen zorgen, we gaan niet omkomen van de honger dit jaar.

 

 

7 gedachten over “Fruitseizoen gestart

  1. Kunnen we hier via dit zeer interessante blog wat discussiëren over de goede manier van snoeien mbt aal- en kruisbessen?? Kwestie van nog veel bij te leren van mekaar?

    1. Ik heb wat uitleg over hoe ik aalbessen en kruisbessen snoei – tot mijn grote tevredenheid – uitgeschreven in de snoeigids, je kan daar altijd commentaar bij plaatsen

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: