Damastbloem

Nog een inheemse plant die het hier héél goed doet. De plant heeft ondertussen enkele m² ingenomen en zaait zich nu uit over de volledige nectartuin, zodat ook deze me dwingt om sommige nakomelingen tot de orde te roepen.

Ik plantte oorspronkelijk twee planten Hesperis matronalis en twee planten Hesperis matronalis ‘Alba’. Terwijl de witte vorm in het wild uiterst zeldzaam is, zaait vooral deze witte vorm zich vlot uit.

Is dat alleen in mijn tuin het geval, of zijn er nog andere mensen die hetzelfde is opgevallen?

Verder merk ik dit jaar, en dat is voor ’t eerst, enkele lichtroze planten op.

Hesperis matronalis is een waardplant voor koolwitjes en een drachtplant voor heel wat nachtvlinders. De bloemen ruiken vooral ’s avonds erg lekker en zijn prima snijbloemen.

 

16 gedachten over “Damastbloem

  1. Ik heb een oranje versie. Zat blijkbaar in een zaadmengeling en heeft zich driftig uitgezaaid. Ik kan niet zeggen dat ik er zelf voor zou kiezen (:-) ) , maar goed, nu ze het zo goed doet… Die witte is wel heel mooi!

  2. Ik probeer ze hier al een aantal jaren te zaaien, zonder succes. Mocht je wat dichter wonen, ik zou met plezier wat van die nazaten adopteren, vooral die witte vind ik mooi.

  3. Juist, die bloem ken ik en ben ik ook weer vergeten. Moet nodig naar de kweker om e.e.a. in ere te herstellen. Bedankt.

  4. Volgens mij heb ik hem wel eens geprobeerd hier op de veengrond. Zonder succes.
    Misschien nog eens proberen, ze zijn mooi!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: