Week van eigen kweek 4/4

De laatste in de rij, en ééntje met een verhaal erbij. Knautia arvensis, of beemdkroon.

Nog geen jaar geleden besliste ik om een hele groep Scabiosa columbaria (duifkruid) te verwijderen uit de vlindertuin, vanwege te veel meeldauw, te hoog, omvallen, …

De plant bleef terug komen als zaailing, en ik kwam toen ook tot de conclusie dat het Knautia arvensis betrof. Het verschil tussen beide planten is vooral aan de kroonbladeren van het bloemhoofd te zien.

Nu is deze Knautia een heel belangrijk plantje in de omgeving van Tienen. Op enkele km van mijn woning vind je de laatste significante populatie van de Knautiabij in Vlaanderen, een solitaire bij die alleen op Knautia vliegt.

Als er ooit eens zo’n bijtje voorbij mijn woonst komt gevlogen, wil ik die natuurlijk graag van kost en inwoon voorzien, en daarom werden een 20-tal zaailingen overgeplaatst naar de bloemenweide.  De eerste van die zaailingen staat nu in bloei. Met enkele tientallen planten kan je een populatie in stand houden, er is dus hoop.Over enkele jaren is de bloemen volgens mij vergeven van de Knautia.

 

14 gedachten over “Week van eigen kweek 4/4

  1. Hopelijk kan je deze populatie zeldzame bijen ondersteunen. Ik probeer hier hetzelfde te doen voor de Bruine Slobkousbij door Wederik aan te planten. Alle beetjes helpen.

  2. Van zo’n berichten wordt een mens toch zooooo goedgezind! Ik zit hier na het ontbijt met nog een extra taske thee te lezen… Zaaalig hoe jullie voor onze bijtjes en andere dieren zorgen!

  3. De knautiabij…. dat is de reden waarom ik zaad kocht bij Cruydt-hoek. De dichtste populatie in de buurt is Tienen en Diest. Dat is algauw 20 km verder, maar toch? waarom zou ik niet proberen.

    1. Er is wel weinig kans op succes, want het beestje is helemaal niet mobiel. Ik woon op 5-7 km van een grote populatie, maar de kans dat ik ze ooit in mijn tuin aantref is heel klein, net omdat ze amper mobiel zijn
      Maar indien je het niet probeert, lukt het zeker niet 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: