De laatste in de rij, en ééntje met een verhaal erbij. Knautia arvensis, of beemdkroon.
Nog geen jaar geleden besliste ik om een hele groep Scabiosa columbaria (duifkruid) te verwijderen uit de vlindertuin, vanwege te veel meeldauw, te hoog, omvallen, …
De plant bleef terug komen als zaailing, en ik kwam toen ook tot de conclusie dat het Knautia arvensis betrof. Het verschil tussen beide planten is vooral aan de kroonbladeren van het bloemhoofd te zien.
Nu is deze Knautia een heel belangrijk plantje in de omgeving van Tienen. Op enkele km van mijn woning vind je de laatste significante populatie van de Knautiabij in Vlaanderen, een solitaire bij die alleen op Knautia vliegt.
Als er ooit eens zo’n bijtje voorbij mijn woonst komt gevlogen, wil ik die natuurlijk graag van kost en inwoon voorzien, en daarom werden een 20-tal zaailingen overgeplaatst naar de bloemenweide. De eerste van die zaailingen staat nu in bloei. Met enkele tientallen planten kan je een populatie in stand houden, er is dus hoop.Over enkele jaren is de bloemen volgens mij vergeven van de Knautia.
We horen het wel, als die bij bij jou op bezoek komt… Alvast succes !
Lie(f)s.
Zeg dan vooral als, hoor. Kans is klein
In dit geval kun je er thee uit trekken 🙂
Thee? Neen hoor
Hopelijk kan je deze populatie zeldzame bijen ondersteunen. Ik probeer hier hetzelfde te doen voor de Bruine Slobkousbij door Wederik aan te planten. Alle beetjes helpen.
Wederik staat hier ook 🙂
Van zo’n berichten wordt een mens toch zooooo goedgezind! Ik zit hier na het ontbijt met nog een extra taske thee te lezen… Zaaalig hoe jullie voor onze bijtjes en andere dieren zorgen!
Onze bijen? Mijn bijen 😉
Wij wonen ietsje verder van Tienen. Maar het is een mooi plantje dus was sowieso van plan het te zetten. Alle beetjes helpen 🙂
‘ Gaat ook bij geweldig groeien, en veel beestjes lokken
Volgens mij bloeit de knautia iets korter toch? Wat is jouw ervaring? Blijft deze wel vrij van meeldauw?
De knautiabij…. dat is de reden waarom ik zaad kocht bij Cruydt-hoek. De dichtste populatie in de buurt is Tienen en Diest. Dat is algauw 20 km verder, maar toch? waarom zou ik niet proberen.
Er is wel weinig kans op succes, want het beestje is helemaal niet mobiel. Ik woon op 5-7 km van een grote populatie, maar de kans dat ik ze ooit in mijn tuin aantref is heel klein, net omdat ze amper mobiel zijn
Maar indien je het niet probeert, lukt het zeker niet 😉