Zoals al eerder gezegd, ik heb geen zin om tijd en energie te steken in planten die niet voldoen. Asters en Phloxen die teveel meeldauw hebben gaan voor de bijl. De voorbije jaren sneuvelden ook al enkele fruitrassen (Frambozen Pokusa, Glenn Magna, Glenn Doll, Doornloze Taybes), omdat ze hier niet goed groeiden of ondermaats fruit afleverden. De voorbije weken kregen opnieuw enkele planten hun enkele rit composthoop.
Zo rooide ik druivelaar Isabella, de plant leverde grote mooie trossen maar de smaak was ruim onvoldoende. Ook de platte perzik en platte nectarine werden verwijderd omdat ze duidelijk geënt zijn op een te snel groeiende onderstam en omdat ze te veel last hadden van krulziekte. Bovendien rijpten heel wat vruchten onregelmatig af, rot in ’t midden, buitenkant nog steenhard.
Ook perzik ‘Avalon Pride’ werd verwijderd, de boom groeide slecht en de vruchten voldeden niet qua smaak in vergelijking met ‘Benedicte’.
Zo komen er enkele plaatsen vrij, die ingenomen worden door twee bijkomende abrikozen en een Mirabelle. De bijkomende abrikozenrassen (Flavourcot en Bergeron) rijpen later af dan de huidige rassen (Kuresia en TomCot), zodat we na zachte winters van midden juli tot in september abrikozen kunnen oogsten. Van alle fruit dat we dit jaar oogstten waren de abrikozen de grootste meevaller zowel qua smaak als qua bewaarbaarheid. Na een échte winter gaat onze oogst erg beperkt zijn, maar de jaren met oogst gaan dat meer dan goed maken.
De mirabel komt er op vraag van Madame Fruitberg. Met ‘Prune de Prince’ had ik al een blauwe Mirabel, die pas eind september rijp is. Daar komt nu Bellamira erbij, een moderne gele Mirabel die heel wat vroeger rijp is.
De druivelaar om het gaatje in de druivenhaag op te vullen is ‘Vanessa’, nog een roze druivelaar die het hopelijk beter doet. Bij deze zijn alle ‘low performers’ uit de tuin verwijderd, tenzij het nieuw aangeplante plantgoed tegenvalt natuurlijk.
Good god. Zo ga jij dus om met underperformers 😉
Absoluut, met de botte bijl erin 😉
Alsof die bomen en planten geen gevoelens hebben 🙂 !
Daarom heb ik ze samen uitgedaan, dan kunnen ze nu samen op de composthoop liggen.
Ik zou dat hier ook eens moeten doen met een perelaar die al jaren niets meer produceert !
Wat ik me afvraag, zaag je die bomen gewoon af, of wortel en al uit de grond ? Ik vermoed dat laatste als je wil herplanten, maar hoe speel je dat voor mekaar. Besef wel dat als je nu antwoordt : “helemaal uitgraven” dat mijn luie ik daar niet zo mee geholpen is. M.a.w. bestaat daar materiaal voor om wortels te verwijderen ?
Zoiets heet een stronkenfrees, Eilish. En die kan je particulier huren.
In een doe-het-zelf-zaak dan ? En kan een frêle-vrouwmenske zo een taak aan ?
En nu ik toch aan het vragen ben : mag je nu nog fruitbomen planten ?
In een doe-het-zelfzaak kan je niet terecht. Zoek eens op Google met ‘tuinmachines huren’. Eurorent of Huurland zijn onder andere gekende grote spelers. Maar er zijn ook tal van regionale kleintjes.
De ideale planttijd verschilt soms per fruitsoort. Maar doorgaans is van begin november tot eind maart een goede periode om aan te planten.
Tip: niet planten als het vriest!
O ja, nog dit: het hanteren van een stronkenfrees laat je maar beter aan Bruno over. Some manpower is needed. 😉
Eerst bomen afzagen tot stomp van 80 cm hoog. Daarna kluit uitgraven met scherpe spit. Hier dus geen stronkenfrees maar brute kracht.
Alle rotte appels meteen eruit. Jij zou politici-supervisor moeten worden! 😀
Neen hoor, laat maar. Ik ben content met wat ik nu doe 😉
Maar ja, je hebt natuurlijk ook niet voor niets een fruittuin. Dan moet er door die uitgekiende soorten ook geleverd worden. En doen ze dat niet: hup, weg 😉
Ik ben nogal eens weekhartig en geef een “mislukkeling” nog wel eens een kans in ons bosje. Dat zoekt hij / zij het daar zelf maar uit….
Zo is het. Sierplanten probeer ik over heel de tuin een correct plaatsje te zoeekn, maar fruitbomen in een bosje, dat zou waarschijnlijk toch niets worden.
Ah, zo creëer jij dus voor jezelf een excuus om weer met volle tassen en autokoffer Beervelde te verlaten 🙂
Gaatjes moet je maken 😉