Streng, maar rechtvaardig

Zoals al eerder gezegd, ik heb geen zin om tijd en energie te steken in planten die niet voldoen. Asters en Phloxen die teveel meeldauw hebben gaan voor de bijl. De voorbije jaren sneuvelden ook al enkele fruitrassen (Frambozen Pokusa, Glenn Magna, Glenn Doll, Doornloze Taybes), omdat ze hier niet goed groeiden of ondermaats fruit afleverden. De voorbije weken kregen opnieuw enkele planten hun enkele rit composthoop.
Zo rooide ik druivelaar Isabella, de plant leverde grote mooie trossen maar de smaak was ruim onvoldoende. Ook de platte perzik en platte nectarine werden verwijderd omdat ze duidelijk geënt zijn op een te snel groeiende onderstam en omdat ze te veel last hadden van krulziekte. Bovendien rijpten heel wat vruchten onregelmatig af, rot in ’t midden, buitenkant nog steenhard.
Ook perzik ‘Avalon Pride’ werd verwijderd, de boom groeide slecht en de vruchten voldeden niet qua smaak in vergelijking met ‘Benedicte’.
Zo komen er enkele plaatsen vrij, die ingenomen worden door twee bijkomende abrikozen en een Mirabelle. De bijkomende abrikozenrassen (Flavourcot en Bergeron) rijpen later af dan de huidige rassen (Kuresia en TomCot), zodat we na zachte winters van midden juli tot in september abrikozen kunnen oogsten. Van alle fruit dat we dit jaar oogstten waren de abrikozen de grootste meevaller zowel qua smaak als qua bewaarbaarheid. Na een échte winter gaat onze oogst erg beperkt zijn, maar de jaren met oogst gaan dat meer dan goed maken.
De mirabel komt er op vraag van Madame Fruitberg. Met ‘Prune de Prince’ had ik al een blauwe Mirabel, die pas eind september rijp is. Daar komt nu Bellamira erbij, een moderne gele Mirabel die heel wat vroeger rijp is.
De druivelaar om het gaatje in de druivenhaag op te vullen is ‘Vanessa’, nog een roze druivelaar die het hopelijk beter doet. Bij deze zijn alle ‘low performers’ uit de tuin verwijderd, tenzij het nieuw aangeplante plantgoed tegenvalt natuurlijk.

17 gedachten over “Streng, maar rechtvaardig

 1. Ik zou dat hier ook eens moeten doen met een perelaar die al jaren niets meer produceert !
  Wat ik me afvraag, zaag je die bomen gewoon af, of wortel en al uit de grond ? Ik vermoed dat laatste als je wil herplanten, maar hoe speel je dat voor mekaar. Besef wel dat als je nu antwoordt : “helemaal uitgraven” dat mijn luie ik daar niet zo mee geholpen is. M.a.w. bestaat daar materiaal voor om wortels te verwijderen ?

    1. In een doe-het-zelfzaak kan je niet terecht. Zoek eens op Google met ‘tuinmachines huren’. Eurorent of Huurland zijn onder andere gekende grote spelers. Maar er zijn ook tal van regionale kleintjes.

     De ideale planttijd verschilt soms per fruitsoort. Maar doorgaans is van begin november tot eind maart een goede periode om aan te planten.
     Tip: niet planten als het vriest!

 2. Maar ja, je hebt natuurlijk ook niet voor niets een fruittuin. Dan moet er door die uitgekiende soorten ook geleverd worden. En doen ze dat niet: hup, weg 😉
  Ik ben nogal eens weekhartig en geef een “mislukkeling” nog wel eens een kans in ons bosje. Dat zoekt hij / zij het daar zelf maar uit….

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: