Agastache (dropplant) is een prachtige tuinplant (foto bovenaan Agastache ‘Blue fortune). Maar deze schoonheid is helemaal geen makkelijke plant en nogal wispelturig, na de winter durven ze wel eens te verdwijnen. Een kortlevende vaste plant met andere woorden. Je kan zo’n plant dan vervangen door een nieuw exemplaar, maar het duurt toch weer een jaar vooraleer die ook weer tot een mooie plant is uitgegroeid. En ja dan is ’t weer winter, en kan ’t zijn dat hij weer weg is…
Eén exemplaar was hier, na drie jaar in de tuin, uitgegroeid tot een prachtige pol, maar dit jaar heeft de plant er maanden over gedaan om na de winter terug toonbaar te worden. En de winter was eigenlijk nog lang niet zo streng (maar wel nat, en daar houden ze niet van).
Naast Agastache ‘Blue Fortune’ staat hier ook nog Agastache ‘Blue Boa’. Indien de planten hier wegvallen, zullen ze niet meer vervangen worden door jonge Agastache planten, maar door een alternatief dat ik me in ’t begin van ’t jaar aankocht, met name Nepeta kubanica. Op dit ogenblik zijn de eerste ranken van deze planten ongeveer uitgebloeid, maar er komen nog nieuwe bloemaren opzetten.
Natuurlijk is de plant niet helemaal ’t zelfde, maar de uiterlijke verschillen zijn beperkt. Eerlijk gezegd vind ik ze zeker even mooi. En deze Nepeta bloeit van juni tot september, iets vroeger dan Agastache, ook erg lang dus. De plant komt oorspronkelijk uit Moldavië, niet direct de subtropen, dus die winters zouden geen probleem mogen vormen. De plant is wel alleen verkrijgbaar in ’t blauw, maar aan de oranje of gele Agastaches heb ik me sowieso nooit gewaagd.

De plant is dit jaar al ongeveer 70 cm hoog, maar zou ongeveer een meter hoog worden. En net zoals Agastache, is ook deze een goede drachtplant, ’t is een Nepeta, niet?
Laat die oranje, gele of rode dropplanten maar mooi in de winkel staan (zoals je doet); misschien wel mooi maar niks voor onze streken. Mexico is vlaanderen niet. Tenzij je ze elke winter naar de serre pleurt.
De blauwe in de tuin ga ik naar de voortuin overplaatsen, daar is de grond gewoon te droog voor heel wat andere planten (volle dag zon, tegen een muur aan)
Een nepeta? Zou kunnen 🙂 … Mens toch, al die soorten!
Nepeta, kattenkruid, eenvoudig toch?
Zelf zie ik agastache ook graag in mijn tuin staan, ik heb blackadder, serpentine en rugosa. Blackadder is hier ook na twee jaar verdwenen op één plek en serpentine blijkt helemaal niet zo stevig te zijn… helemaal omgewaaid 😦 De rugosa staat er momenteel het mooiste bij en is het meest geliefd bij de hommels en bijtjes.
Deze nepeta was nog niet gekend door mij en ik vind het een goede tip, die ga ik onthouden 🙂
Das was de bedoeling van deze post 😉
Heb me er ook een keer aan gewaagd, maar de plant kwam het jaar erop niet terug. Misschien toch eens je tip proberen.
’t Is wel wat meer zoeken naar deze plant, maar je vindt hem wel als je moeite doet 😉
Nu je het zegt, de nepeta is hier ook niet teruggekomen, een heel gat in de border 😦
Welke nepeta dan? VInd ik wel straf, hier nooit planten verloren.