Vlinders tellen

Het kan allemaal stilaan geen toeval meer zijn. In 2013 zag ik, op de dag van de vlindertelling, voor het eerst een vlinder die ik niet kende. Wat opzoekwerk leerde me toen dat het de Spaanse Vlag was.

Met Vlag en wimpel geslaagd met zijn entree, de Spaanse Vlag

Een jaar lang was dat beestje in geen velden te bespeuren, maar zaterdagochtend van de vlindertelling in 2014, verscheen diezelfde Spaanse Vlag opnieuw. Driemaal scheepsrecht? En of. Vandaag vloog er een wel erg oranje vlinder door de tuin, opnieuw de Spaanse Vlag, die ik de voorbije weken helemaal niet zag. Je zou zowaar snode plannen beginnen smeden, om een boel exotische vlinders bij een bevriende tuinier uit te zetten, de dag van de Vlindertelling. Vraag is wie hier de grapjas is, of dat het écht gewoon toeval is.

’t Meest voorkomende vlindertje in de tuin: ’t Koolwitje
’t Was weer even geleden dat ik er nog één zag, nu direct 3 exemplaren.
Bruin zandoogje, niet direct een courante vlinder in mijn tuin (maar één van de meest voorkomende in ’t land dacht ik)

Ook van de partij: de kolibrivlinder

Dit jaar waren er opnieuw aanzienlijk meer vlinders dan vorig jaar, maar door de koude en natte lente nog steeds minder dan twee jaar geleden. Vooral het Gamma-uiltje blinkt uit door zijn (bijna) afwezigheid.

De distelvlinder was dit jaar opnieuw van de partij

12 Koolwitjes
4 Atalanta
4 Distelvinder
3 Dagpauwoog
3 Koninginnepage
3 Gehakkelde Aurelia
3 Kleine Vos
3 Boomblauwtjes
1 Kolibrivlinder
1 Landkaartje
1 Muntvlinder
1 Bruin Zandoogje
1 Gamma-uiltje
1 Spaanse Vlag
1 Icarusblauwtje

Icarusblauwtje

Nog een opmerkelijk feit: voor ’t eerste jaar is de Vlinderstruik de belangrijkste foerageerplek voor de vlinders. De voorbije jaren was dat de Verbena bonariensis en de Eupatorium… dat is ook duidelijk te zien aan de foto’s, grotendeels genomen op de Vlinderstruik.

Boomblauwtje

12 gedachten over “Vlinders tellen

  1. Ik telde vandaag, maar hoop morgen op beter. Wel verschillende soorten gezien, maar niet echt talrijk. De Verbena is hier dé trekpleister bij uitstek. Mooie foto’s weeral!

  2. oeps het berichtje was iets te snel weg. Helaas is er een foutje in geslopen, ik ben de knappe verschijning niet net tegengekomen, de letter i viel er tussen uit … nog nooit in onze tuin aangetroffen.

  3. De Spaanse vlag is werkelijk prachtig. Wat bijzonder dat je hem precies op de dag van de telling weer zag. Je weet nu dat je vlinderaantrekkende beleid succes heeft.
    Hier vind ik de oogst vandaag mager: drie koolwitjes en een citroentje.
    Er vind hier rondom steeds meer intensieve veeteelt en landbouw plaats, inclusief mest injecteren. Vogels en insecten worden weggejaagd.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: