Bramen

Ondertussen loopt het bramenseizoen hier stilaan op zijn einde. Nu de plant want groter en steviger is, blijken de vruchten van Loch Maree ook uitstekend mee te vallen. Er blijven kleine verschillen tussen de vier rassen, en Loch Tay blijft mijn favoriet, maar Helen heeft dan weer ’t voordeel van de absurde productiviteit, Loch Maree van de mooie bloesem en Triple Crown gewoon de ridicuul grote bessen én de gespreide oogst.

Want de 20-25 kg bramen die ik hier zou kunnen oogsten, daar kom ik natuurlijk lang niet aan toe. En er blijft heel wat aan de planten ‘hangen’. Maar dat is voor mij geen ramp, en zeker geen zonde van het voedsel. Want anders is het feit dat niet iedereen zijn tuin vol met bramen zet ook zonde van ’t voedsel…

‘Helen’ is zonder twijfel de meest productieve

Bramen zijn in ieder geval de moeite waard om ze een plaatsje te geven. Indien je ze in haag kweekt, kan je met weinig plaats (een haag van4 m x 2 m hoog), 5 -10 kg oogsten per plant… Kies wel het juiste ras, sommige (doornloze) rassen zijn écht niet zo lekker. De bramen uit mijn tuin zijn ook veel lekkerder dan de bramen die je in de winkel koopt.

9 gedachten over “Bramen

  1. Hier heb ik maar twee rassen staan, de eerste beginnen nu rijp te worden.

    Zitten er bij jou ook zoveel vliegen op de bramen? Telkens ik er pluk merk ik dat de bessen die rijp zijn vol vliegen zitten, ben er een beetje vies van aan het worden.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: