Lysimachia

Nog een familie planten die op dit ogenblik hun hoogdagen beleven. Een aantal planten uit deze familie hebben nogal de neiging tot woekeren, maar dat probeer ik te controleren door ze niet te planten op de ideale standplaats, maar een pak droger.

Lysimachia clethroides groeit erg snel. Hij staat hier in volle zon, op één van de droogste plekken van de tuin om zijn groeikracht te bedwingen.

De plant staat niet alleen uit esthetische overwegingen in de tuin, deze bloemen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op een aantal vlindersoorten, onder meer oranje zandoogjes.

Detail bloemaar Lysimachia clethroides.

Lysimachia cilata ‘Firecracker’ is een echte woekeraar, ondanks het rode blad groeit deze plant enorm snel,met bijhorende ondergrondse wortelstekken. Een waar plezier om onder controle te houden Toch vind ik deze plant een meerwaarde voor de border, de combinatie van rode bladeren en gele bloemen zie je verder alleen in wolfsmelk .

Lysimachia cilata ‘Firecracker’

Verder staat ook de Lysimachia ephemerum in bloei. Prachtige, lange witte aren, en helemaal niet woekerend. Een prachtige plant voor een zonnige standplaats, die hier hier erg goed doet. Deze wordt hier bijna 140 cm hoog (detail bloem bovenaan).

6 gedachten over “Lysimachia

    1. Ik kan geen facebookgroepjes bekijken, omdat ik geen account heb (en dat nooit zal hebben). Er is ook nog Lysimachia barystachys en vooral Lysimachia fortunei die veel van deze plant weghebben

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: