Agapanthus

Stond nog op het verlanglijstje vorig jaar: enkele potten met Agapanthus op ’t terras zetten. In mijn vorige tuin stond deze Zuid-Afrikaanse schoonheid gewoon in volle grond, maar hier is de grond te zwaar om de plant met succes te laten overwinteren. De koude vormt geen probleem (ze zijn goed winterhard tot -15°of zelfs -20° C, maar ze hebben een goede drainage nodig). Ik zou dan grote plantgaten kunnen maken en daar de grond dan mengen met rijnzand, maar dat is me veel te veel werk.

En wat betreft het buiten overwinteren : ik spreek dan over de bladverliezende variëteit, de grotere, bladhoudende variëteit overleeft onze winterse omstandigheden niet.

Eigenlijk zijn de omvangrijkere, bladhoudende Agapanthus een stuk mooier. Maar het gedoe met niet-winterharde potplanten die je toch nog wat licht moet geven, daar zie ik tegen op. En dus heb ik me gewoon een bladverliezende variëteit gekocht. Uit het lijstje selecteerde ik een diepblauwe, ‘Midnight Star’.

Als je deze planten aankoopt in een tuincentrum, betaal je snel veel geld voor een mooie gevulde pot. Ik plant gewoon 3 jonge planten aan per pot (aangekocht in P9 potjes, aan 2,5 EUR per stuk  bij een vaste plantenkweker), en heb zo in ’t eerste jaar al twee mooi gevulde, grote potten.

Een trucje dat ik trouwens ook toepaste voor de kruiden op ’t terras (oregano, bieslook, peterselie, …). En net zoals bij die zomerse tuinkruiden, gebruikte ik in deze potten een mengsel van potgrond en fijn grind (verhouding 2:1), om een goede drainage te bekomen wanneer het hier overdadig regent.

6 gedachten over “Agapanthus

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: