Lychnis flos-cuculi

Deze echte koekoeksbloem – zou er dan ook een valse bestaan ? – plantte ik twee jaar geleden aan in de nectartuin. 4 stuks had ik gekocht bij ecoflora. Overal lees je dat deze – nochtans inheemse – schoonheid moeilijk te houden is in de tuin en ieder jaar opnieuw moet uitgezaaid/geplant worden, in de fruitberg heb ik eerder moeite om het plantje in toom te kunnen houden.

Honderden plantjes worden met de hak weggeschoffeld. Vorig jaar werden enkele zaailingen gerepatrieerd richting bloemenweide. Het plantje zat niet in het zaadpakket dat ik uitzaaide, maar hoort ook bij de rest van de vrolijke bende. Drie plantjes staan nu in bloei, ben benieuwd of dit bloemetje zich ook in de bloemenweide kan handhaven.

De volledige pol ziet er een groot deel van het jaar niet zo netjes uit, het is dus waarschijnlijk geen plant voor een al te nette tuin, maar mijn tuin hoort niet in die categorie thuis denk ik. De bloemen worden niet alleen door mijzelf gewaardeerd, maar ook door vlinders, bijen en hommels. En dus houdt deze pol zijn welverdiend plaatsje in de nectartuin.

10 gedachten over “Lychnis flos-cuculi

    1. Het schoffelen is waarschijnlijk voor dit jaar gedaan, als ik nog ergens een exemplaar zie dat weg moet/mag, bezorg ik het je. En anders kan ik je altijd zaad bezorgen

  1. Ik ga mijn echtgenote eens consulteren om te zien of wij daar toevallig ook ergens een verloren exemplaar van hebben. Zo’n perk als jij hebben we niet, dat weet ik wel zeker, maar ik vind het een heel mooie plant.

  2. Zo in een grote groep vindt ik hemextra mooi!
    De echte koekoeksbloem is veel mooier dan de dagkoekoeksbloem, die dus óók wordt uitgescholden voor koekoeksbloem. Die dagkoekoeksbloem heb ik in de tuin: één exemplaar. Maar ik zou liever opteren voor een groepje échte.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: