Snoeicursus

Dit week-end organiseerde ik voor ’t eerst een snoeicursus ‘Kleinfruit’ in samenwerking met de lokale velt-afdeling. De snoeicursus beperkte zich tot kleinfruit, omdat ik niet de pretentie heb mensen iets te vertellen over de snoei van gewone fruitbomen, op dat vlak beschouw ik mezelf nog altijd als een prutser ‘eerste klas’.
Het aantal inschrijvingen voor de cursus hadden we bewust beperkt gehouden tot 12 deelnemers, die bijna allemaal op post waren. De meeste deelnemers waren uit de streek, ’t was me vier jaar geleden – toen ik me wou inschrijven voor een snoeicursus ‘Groot fruit’ – ook opgevallen dat er weinig snoeicursussen in de regio georganiseerd worden. Dat was ook de aanzet voor mezelf om deze cursus te organiseren.
Enkele dagen voordien was ik toch beginnen nadenken over hoe ik die cursus zou inplannen. Welke fruitsoorten zou ik bespreken, in welke volgorde? Na een korte theoretische inleiding (die ik misschien iets uitgebreider had moeten maken), wat uitleg over de snoeischaar, takkenschaar en snoeizaag en het voor mij erg belangrijke punt over veiligheid bij het snoeien trok ik met de deelnemers de tuin in.
De snoeicursus zelf was ingedeeld per geslacht,omdat de groeiwijze en dus ook snoeitechnieken vaak vergelijkbaar zin per geslacht. Om het ijs te breken, startte ik met het geslacht Rubus, en binnen het geslacht Rubus met frambozen. Terwijl die snoei voor velen onder ons evident lijkt, merk ik via de bezoekersstatistieken op deze site dat er toch heel wat mensen vragen over hebben. Na de zomer- en herfstframboos schonk ik ook wat aandacht aan de andere telgen van het genus Rubus, braambessen, braambozen et alii.
Vervolgens kwam het snoeien van druiven aan bod, zowel cordon- als guyotsnoei. De fikse snoeibeurt die een druivelaar ondergaat deed duidelijk enkele mensen schrikken. Bovenaan deze post een foto die bewijst dat het allemaal wel goed komt.
Na een koffie- en soeppauze volgde het snoeien van blauwbessen, en de cursus werd afgerond met het snoeien van Ribes in zowat al zijn vormen, zodat rond 17h00 de cursus beëindigd werd.
Wat me wel opvalt is dat snoeien en tegelijkertijd de snoeitechnieken uitleggen niet altijd evident is. Je verliest ten dele de aandacht voor details tijdens het snoeien.  Zo maakte ik bij het demonstreren van het snoeien in dubbele guyot een flinke fout. Eén van de deelnemers wees me er onmiddellijk op, blijkbaar had ik voordien wel juist uitgelegd hoe het moest. Maar dat weet ik dan ook weer voor de herhaling van volgend jaar: ietsje meer tijd uittrekken voor de feitelijke demonstratie en de demonstraties niet uitvoeren tegen het ‘normale’ snoeitempo.
Verder kan ik alleen hopen dat ik iedereen tevreden terug huiswaarts keerde.

9 gedachten over “Snoeicursus

  1. Fijn initiatief! Ik heb een aantal jaren geleden een snoeidemonstratie laten plaatsvinden in mijn tuin (wel niet door mij gegeven). Immer leerrijk, zoiets.

    1. Ik zou wel een snoeidemonstratie laten plaatsvinden in mijn tuin rond het thema ‘snoeien van bolplataan’. Als er amateurs zijn om gratis die sessie te geven en nadien de boel op te ruimen, altijd welkom !

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: