Kuikens worden niet altijd hennen

Voor ‘t derde opeenvolgende jaar hadden we dit jaar één broedse hen, en dus kuikens. En terwijl ik voorbije keren bijzonder veel geluk had met de verhouding hanen/hennen (1/4 en 3/7), was dat dit jaar heel wat minder het geval(4/1). ’t Kon niet blijven duren, natuurlijk.

Maar zoals het er nu naar uitziet, zou ik toch 3 hanen en 1 hen geplaatst krijgen. De laatste haan wil ik zelf houden, omdat die een aparte kleurschakering heeft en ik hem dus nog wel even wil zien opgroeien.

Naar goede gewoonte wordt vanaf oktober het hek van de kippenren opengezet. De kippen mogen dan in de tuin op zoek naar beestjes. Heel wat slakken en slakkeneitjes worden zo kippenvoer, en maken daarbij zo goed als geen schade (de rest van ’t jaar houd ik ze wel ‘in ’t hok, anders zouden er ook heel wat amfibieën sneuvelen. in ’t Hok kan ’t groen dan opnieuw groeien (want met die kuikens erbij zitten er eigenlijk teveel dieren in de ren).

Deze kuikens heb ik nooit moeten vangen (dankzij het net over de kippenren) en zijn ook nooit gekortwiekt (dankzij het net over de kippenren). Ze zijn nu onwaarschijnlijk tam, ééntje loopt over mijn handen en onder mij door wanneer ik op handen en knieën ben aan ’t wieden.

Ik kan iedereen met een tuin ten zeerste kippen aanraden. Ze verminderen het keukenafval en leveren kakelverse eieren.  Bovendien is hun mest een uitstekende compostversneller. En in mijn tuin hebben ze dus ook nog een bijdrage bij de slakkenbestrijding.

23 gedachten over “Kuikens worden niet altijd hennen

 1. Ik denk er ook aan om kippen vrij te laten rondlopen in de tuin. Alleen vrees ik een beetje (een beetje veel, eigenlijk) voor schade. Hoe sterk is je garantie dat ze de flora ongemoeid laten?

   1. Indische loopeenden? Nooit meer. Prettig om naar te kijken maar voor de rest kompleet nutteloos. De vrouwtjes zijn dan ook gewoonweg ‘snertmoeders’ die zich om hun kroost helemaal geen zorgen maken. Slakken eten? Jawel, als je ze op een schoteltje presenteert. Na elke slak gaan ze in de vijver hun tanden poetsen en dat kan duren. Ze eten geen groenten maar een slak van de sla of de labbonen verwijderen gaat niet zonder schade. Als ze dan ook nog vrij rondlopen kan je midden in de nacht proberen ze uit de naburige vijvers te halen en ze weer naar huis te krijgen. Trouwens, de eieren vind ik niet eens lekker.
    Geef mij maar kippen.

 2. Ik doe het net omgekeerd. Vanaf oktober wordt hun uitloop beperkt zodat ze de nieuwe mulch en beplanting niet overhoop halen. In de lente, wanneer alles weer ‘wortelvast’ is kunnen ze hun hartje weer ophalen waar ze ook maar willen.

 3. Ik ben benieuwd naar die haan met aparte kleurschakering (hier ook brakelkippen). Toch toevallig geen zottegems hoen (is zoals een brakel maar dan met zwarte nek)?

 4. Echt wel een mooi ras, die brakels. En dat van die amfibieën , daar had ik nog niet aan gedacht, want ook bij ons scharrelen onze 3 kippen nu regelmatig in de tuin. Tegenwoordig staan ze al ongeduldig te trappelen als ze me in de buurt van het poortje van de kippenren opmerken. Hier en daar moet ik nadien wat mulch terug op z’n plaats leggen, maar dat weegt niet op tegen het scharrelplezier dat de dames hebben. en ik hoop, net als jij, dat het slakkenbestand hierdoor wat teruggedrongen wordt. En om op de vraag van Menck te antwoorden: Zeer jonge plantjes en zaailingen dien je zeker te beschermen, volgroeide planten hebben veel minder kans op schade.

 5. Ik val in herhaling: het zijn echt prachtige beesten (mijn hart zegt pak er een paar) maar al mijn buren verliezen, zelfs overdag, hun kiekens zodat mijn verstand zegt, neen niet doen. Zonder die jagende beesten (geen verwijt) kwam ik smeken om er vast te krijgen (of te kopen).

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: