Voor ‘t derde opeenvolgende jaar hadden we dit jaar één broedse hen, en dus kuikens. En terwijl ik voorbije keren bijzonder veel geluk had met de verhouding hanen/hennen (1/4 en 3/7), was dat dit jaar heel wat minder het geval(4/1). ’t Kon niet blijven duren, natuurlijk.
Maar zoals het er nu naar uitziet, zou ik toch 3 hanen en 1 hen geplaatst krijgen. De laatste haan wil ik zelf houden, omdat die een aparte kleurschakering heeft en ik hem dus nog wel even wil zien opgroeien.
Naar goede gewoonte wordt vanaf oktober het hek van de kippenren opengezet. De kippen mogen dan in de tuin op zoek naar beestjes. Heel wat slakken en slakkeneitjes worden zo kippenvoer, en maken daarbij zo goed als geen schade (de rest van ’t jaar houd ik ze wel ‘in ’t hok, anders zouden er ook heel wat amfibieën sneuvelen. in ’t Hok kan ’t groen dan opnieuw groeien (want met die kuikens erbij zitten er eigenlijk teveel dieren in de ren).
Deze kuikens heb ik nooit moeten vangen (dankzij het net over de kippenren) en zijn ook nooit gekortwiekt (dankzij het net over de kippenren). Ze zijn nu onwaarschijnlijk tam, ééntje loopt over mijn handen en onder mij door wanneer ik op handen en knieën ben aan ’t wieden.
Ik kan iedereen met een tuin ten zeerste kippen aanraden. Ze verminderen het keukenafval en leveren kakelverse eieren. Bovendien is hun mest een uitstekende compostversneller. En in mijn tuin hebben ze dus ook nog een bijdrage bij de slakkenbestrijding.
Een mooi verhaal…
Heerlijk om kip te zijn bij jou… !
Lie(f)s.
Maar toch ook heerlijk om kippen te hebben in mijn tuin
Ik denk er ook aan om kippen vrij te laten rondlopen in de tuin. Alleen vrees ik een beetje (een beetje veel, eigenlijk) voor schade. Hoe sterk is je garantie dat ze de flora ongemoeid laten?
IK heb een veel beter voorstel dan: indische loopeenden. Ze kunnen niet scharrelen en eten vooral slakken en wormen. Ze leggen ook 150 eieren per jaar, en zien er erg grappig uit (als ’t fel waait vallen ze waarschijnlijk wel om). Ze hebben blijkbaar ook geen water nodig.Lees eens hier : http://eenden.verraedt.be/eenden/faq
Indische loopeenden? Nooit meer. Prettig om naar te kijken maar voor de rest kompleet nutteloos. De vrouwtjes zijn dan ook gewoonweg ‘snertmoeders’ die zich om hun kroost helemaal geen zorgen maken. Slakken eten? Jawel, als je ze op een schoteltje presenteert. Na elke slak gaan ze in de vijver hun tanden poetsen en dat kan duren. Ze eten geen groenten maar een slak van de sla of de labbonen verwijderen gaat niet zonder schade. Als ze dan ook nog vrij rondlopen kan je midden in de nacht proberen ze uit de naburige vijvers te halen en ze weer naar huis te krijgen. Trouwens, de eieren vind ik niet eens lekker.
Geef mij maar kippen.
Om te antwoorden: ik heb niet echt graag dat onze kippen vrij rondlopen, dan mag ik weer boomschors uit de bloemenperken samenvegen 🙂
Wat zien je kippen er goed uit!
De meeste zijn al door de rui, en ’t is sowieso het mooiste kippenras, brakels rule!.
Ik doe het net omgekeerd. Vanaf oktober wordt hun uitloop beperkt zodat ze de nieuwe mulch en beplanting niet overhoop halen. In de lente, wanneer alles weer ‘wortelvast’ is kunnen ze hun hartje weer ophalen waar ze ook maar willen.
Hier ‘dabben’ ze de mulchlaag hier en daar wel los, maar dat schept eigenlijk geen problemen
Ik ben benieuwd naar die haan met aparte kleurschakering (hier ook brakelkippen). Toch toevallig geen zottegems hoen (is zoals een brakel maar dan met zwarte nek)?
De haan is niet echt raszuiver, misschien een kruising tussen brakel en zottegems hoen. en nu dus één kuiken dat er een beetje gek uitziet.
Prachtige kippen! Ik laat onze kippen ook steeds vaker in de tuin rondscharrelen. Vinden ze heerlijk. Ik kan kippen ook ten zeerste aanraden!
In de zomer lijkt me dat wel niet mogelijk met je moestuin? De laatste druiven waren hier ook op enkele minuten weg 😀
Ze hebben de moestuin nog niet ontdekt:-) Ik laat ze ook niet te lang rondscharrelen. En in het voorjaar-zomer al helemaal niet!
Ze zien eruit alsof ze het erg naar hun zin hebben Fruitberg! Maar dat kan niet anders in zo’n omgeving!
Dat zou best kunnen 😀
Echt wel een mooi ras, die brakels. En dat van die amfibieën , daar had ik nog niet aan gedacht, want ook bij ons scharrelen onze 3 kippen nu regelmatig in de tuin. Tegenwoordig staan ze al ongeduldig te trappelen als ze me in de buurt van het poortje van de kippenren opmerken. Hier en daar moet ik nadien wat mulch terug op z’n plaats leggen, maar dat weegt niet op tegen het scharrelplezier dat de dames hebben. en ik hoop, net als jij, dat het slakkenbestand hierdoor wat teruggedrongen wordt. En om op de vraag van Menck te antwoorden: Zeer jonge plantjes en zaailingen dien je zeker te beschermen, volgroeide planten hebben veel minder kans op schade.
De meeste kuikens zijn gisteren naar een nieuwe bestemming vertrokken. Ik hoop dat de ren nu wat kan herstellen
Hier ook hanen op overschot. We gaan van de meeste vanaf geraken, maar de rest gaat er jammer genoeg de kop bij laten ….
Hier zijn ze allemaal weg
Ik val in herhaling: het zijn echt prachtige beesten (mijn hart zegt pak er een paar) maar al mijn buren verliezen, zelfs overdag, hun kiekens zodat mijn verstand zegt, neen niet doen. Zonder die jagende beesten (geen verwijt) kwam ik smeken om er vast te krijgen (of te kopen).
Dat lijkt me geen biotoop voor kippen.