Aster

Asters zijn onovertroffen in het brengen van kleur in de herfsttuin, in kleurentinten die perfect passen bij de herfstkleuren van ’t andere plantgoed. Ze zijn de laatste uitbundige bloeiers in de tuin, en veel asters zijn bovendien uitstekende insectenlokkers. Ik schreef er enkele weken geleden al een klein stukje over.  Door de warme herfst staan de asters er nu nog mooier bij.

De planten werden lang door veel mensen beschouwd als “ouderwets”, maar ik heb de indruk dat ze nu terug ‘in’ zijn. Dat soort modegrillen zal mij worst wezen, ik ben gewoon fan.

Eigenlijk mag je de meeste planten die wij kennen onder de naam Aster niet langer als Aster beschouwen. Toen men in de ‘nieuwe wereld’ planten aantrof die sterk op de Europese asters leken, werden deze nieuwe variëteiten allemaal ondergebracht in hetzelfde genus ‘Aster’. Maar na genetisch onderzoek blijkt dat bijna deze variëteiten teveel verschillen om deel uit te maken van één genus. De ‘Asters’ uit de nieuwe wereld worden nu ondergebracht in de genera Almutaster, Doellingeria, Eurybia, Ionactis, Oligoneuron, Oreostemma, Sericocarpus en Symphyotrichum. Het zal nog lang duren voor deze nieuwe namen écht hun ingang gaan vinden in de plantenwereld…

Deze aster ageratoides ‘Starshine’ is een echte woekeraar. Staat hier in diepe schaduw en toch helemaal meeldauwvrij.

Aster ‘Little Carlow’ is hier vorig week-end verwijderd, mijn schoonmoeder ontfermde zich met plezier over de drie fikse pollen. De idee was om een roze en een lavendelkleurige meeldauwresistente aster aan te schaffen als vervanger.  Uit de groep Aster Nova-angliae (eigenlijk Symphyotrichum novae-angliae) koos ik voor ‘Barr’s Pink’, een roze variant die zo goed als meeldauwresistent zou zijn.

Aster novae-angliae ‘Barr’s pink’ met vrij grote lichtroze bloemen.
Aster turbinnelus ‘El Fin’

Als tweede vervanger voor Aster ‘Little carlow’ vinkte ik Aster pyrenaeus ‘Lutetia’ aan. Maar achteraf bleek dat ik niet erg goed had opgelet, want deze wordt lang niet zo hoog … Daarom kocht ik vorig week-end Aster turbinnelus aan, die op foto sterk lijkt op ‘Little Carlow’. De Aster pyrenaeus ‘Lutetia’ kreeg een ander plaatsje toegewezen.

Aster ‘Little Carlow’, op weg naar andere oorden

Om het plaatje helemaal compleet te maken voegde ik vooraan in de nectartuin ook nog enkele exemplaren Aster dumosus ‘Herbstpurzel’, Aster dumosus ”Bahamas’ en Aster amellus ‘Dr Otto Petschek’ toe, laagblijvende planten maar ook uitstekende vlinderlokkers. En ergens in heel het proces van planten bestellen kocht ik me ook nog Aster turbinnelus ‘El fin’ aan, vraag me niet waarom.

Een tweede vergissing, deze Aster dumosus ‘Herbstpurzel’. Ik wou eigenlijk een fuchsia-kleurige aster hebben, maar kopieerde de verkeerde naam in mijn bestelling… Wel een mooie, lage plant met vrij grote bloemen. De bloemen zijn iets blauwer dan de foto…

Als al deze planten volgend jaar flink gegroeid zijn, zal oktober een geweldig orgelpunt vol pastelkleuren worden waar vlinders, bijen et alii zich nog eens flink kunnen laten gaan.

Dan heb ik me toch ook nog Aster dumosus ‘Bahamas’ aangeschaft, contrast kan geen kwaad tussen al die andere pastelkleurtjes

En de Fruitberg staat nu écht helemaal vol. Er is geen plaats meer voor nieuwe dingen…

Deze Aster divaraticus gaat nu nu onder de naam Eurybia divaraticus door het leven

 

Foto bovenaan : Aster pyrenaeus ‘Luteti’a, met vrij grote en fijne, straalvormige bloemen.
 

 

 

 

12 gedachten over “Aster

  1. Iets doet me vermoeden dat er toch nog hier of daar een plaatsje zal gevonden worden voor een of ander ‘specialeke’ . Die asters staan er echt mooi bij. Ik meen me te herinneren dat er in onze voortuin ooit ook een mooie pol paarse asters stond, maar die is verdwenen. Hoog tijd om deze terug te introduceren in de Blijentuin.

  2. Mooie selectie en dito foto’s. De vroegst bloeiende soorten durf ik al wel eens te combineren met Kalimeris. Die laatste zet erg vroeg zijn bloei in en bloeit lang door. Als de Asters dan ook nog eens aan het bloeien slaan, is het feest compleet.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: