Nieuw plantgoed

Bij mijn ‘bompa’  stonden vroeger Phloxen in de tuin. Ik vond het spuuglelijke bloemen. Maar smaken evolueren, en een aantal rassen kunnen zeker mijn goedkeuring wegdragen, vooral omdat die heel wat zachtere kleuren hebben. Bovendien zijn (nacht)vlinders dol op de nectar van deze bloemen. Toen ik twee jaar geleden een lijstje met meeldauwresistente Phloxen vond, bleek dat geen enkel ras van die lijst verkocht werd door mijn ‘vaste’ adressen. Best frustererend.

‘Google is your friend’ zeggen ze dan, en zo vond ik in Nederland wél enkele adressen, maar dat betrof kwekerijen die geen plantgoed verzenden. Absoluut frustrerend. Ik kocht dus enkele courante rassen op goed geluk, en die toonden al vrij snel waarom zij niet in het lijstje van meeldauwvrije rassen opgenomen werden.

Phlox ‘Utopia’

Enkele weken geleden gaf iemand me het adres van Vaste plantenkwekerij Coen Jansen door, die ziektebestendige Phloxen verkoopt, grotendeels eigen introducties, en die wél plantgoed verzendt. Dat verzenden was ab-so-luut noodzakelijk, want de kwekerij ligt op bijna 3 uur rijden van de Fruitberg.

De hele online catalogus bevat heel wat uitzonderlijke planten en is bovendien onwaarschijnlijk grappig en leerrijk geschreven, geen saaie tekst die elders van internet is geplukt. Hier is duidelijk een plantenkweker met passie aan ’t werk, die vooral planten kweekt en verkoopt die hem interesseren. Daar hou ik wel van.

Na de hele catalogus te hebben doorgenomen, was mijn lijstje dus  héél wat langer dan ‘enkele meeldauwvrije phloxen’. Ondertussen zijn de planten al enkele weken gegroeid, en zowel de verschillende Phloxen als de Monarda ‘Anglo Saxon’ vertonen bijna geen tekenen van meeldauw vertonen na enkele weken in mijn tuin.

De Phloxen die ik drie jaar geleden in de tuin had geplant, liggen ondertussen op de composthoop. De Monarda die hier al twee jaar meeldauw verzameld zal kortelings volgen.

18 gedachten over “Nieuw plantgoed

 1. Mocht ik de toelating krijgen van mijn madam – en voor alle duidelijkheid: ’t is vooralsnog een njet – dan plantte ik een ganse border vol floxen. Om maar te duiden dat ik er gek op ben.
  De ziekteresistente soorten zijn inderdaad niet altijd even makkelijk te vinden, maar de aanhouder wint. 😉

   1. Toch wel, ze is zeker een phloxfan. En we beschikken over meerdere soorten phlox. Maar een ganse border vol met enkel maar phloxen past niet in haar visie over onze tuin (een gevarieerde verzameltuin).
    Bovendien: een man die zijn vrouw tegenspreekt, delft sowieso toch het onderspit. 😉

 2. Geen fan van Floxen alhier, maar ik ben uitermate verdraagzaam in die dingen 😉
  Dus alle succes gewenst met de nieuwe kweek! (en dan bedoel ik níet die van de meeldauw)

 3. Ik kreeg onlangs nog een vraag wat te doen tegen meeldauw en ik wist het niet want ik heb daar gewoon geen last van en mijn phloxen; 3 verschillende soorten zijn toch ook gewoon courante dingen. veel succes in ieder geval!

  1. Al eens melk geprobeerd? Klinkt gek, maar is het niet. Een oplossing van 40% melk en 60% water bleek even effectief te zijn als chemische bestrijdingsmiddelen.
   Waarom het werkt, wordt nog onderzocht, maar enkele onderzoekers geloven dat het de proteïnen in de melk zijn die in samenwerking met de zon een antiseptische werking hebben. De schimmels worden lettelijk ‘weggebrand’.

   Om een zo effectief mogelijk resultaat te bereiken, sproei je het beste preventief over de voor meeldauw gevoelige planten bij zonnig weer en herhaal je dit elke 10 dagen. Sproei zowel de onder- als de bovenkant van het blad.
   En kieskeurig zijn we niet, want je kunt hiervoor zowel volle als halfvolle melk gebruiken. Het vetpercentage is niet van belang; het zijn de proteïnen in de melk die de klus klaren.

 4. Bepaalde phloxen zijn heel mooi, maar ik had dit jaar ook wat meeldauw op enkele exemplaren. Ik ben benieuwd naar de ervaringen t.z.t. met de aangeschafte planten. Coen Jansen geldt als één van de topkwekers.
  Maar de tip van Menck over de melkbespuiting is waard om te onthouden.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: