Herfstbloeiende heesters

De voorbije jaren wordt het gebrek aan najaarsbloeiers vaak naar voren geschoven als één van de belangrijkste oorzaken van de bijensterfte. Vorig jaar plantte ik nog enkele heesters die in de late zomer bloeien en erg goede bijenplanten zouden zijn.

De eerste was Heptacodium miconioides. Een erg mooie plant met dikke, diepgroene bladeren en ondertussen al bijna twee maanden in bloei (en er worden nog steeds nieuwe bloemknoppen gevormd). De rode schutbladeren na de bloei zijn ook erg mooi. Als drachtplant lijkt de plant niet zo’n succes. Maar misschien betert dat wel de komende jaren, als de plant uitgegroeid is tot een grote struik.

Op dat vlak was de Tetradium daniellii ‘Moonlight’ een véél groter succes. De bloeiperiode was veel korter en veel bescheidener (midden juli-eind augustus), maar op de bloemschermen waren wel altijd heel wat insecten te vinden (bijen, wespen, zweefvliegen,…).

Nu hopen dat beide planten de winter probleemloos doorkomen.

De bijen vinden ondertussen hun gading op de klimop die nu volop bloeit.

 

15 gedachten over “Herfstbloeiende heesters

  1. Die Heptacodium miconioides is wel heel erg mooi! Hopelijk gaat hij zijn faam als drachtplant nog waarmaken.
    De klimop zindert en zoemt ook bij ons van de bijen. Een jaar of twintig geleden vond de bloei pas in oktober plaats, en sprak ik over “de laatste vlucht van de bijen” : klimaatsverandering.

  2. De insecten kunnen alhier hun geluk niet op in de klimop waarmee onze woning grotendeels ingepakt is. Maar ook voor tal van vogels is ze een zegen.
    Heptacodium miconioides: prachtplant!

  3. We hebben hier dit jaar nauwelijks bijen of wespen gezien. Ik vond het echt opvallend. En ook zorgwekkend eigenlijk.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: