Ecologisch tuinieren
Comments 22

Nazomer

In tegenstelling tot vorig week-end is het dit week-end uitstekend weer. Prachtig weer om wat in de tuin te werken, maar ook om nog wat te genieten van de laatste echte warme zonnestralen. Enkele sfeerbeelden.

Links vooraan Aster ‘Blue Wonder’, midden en rechts twee pollen Aster ‘Little Carlow’ en helemaal rechts een gedeelte van de Aster ‘Chloë’. Verder her en der verspredi : Verbena bonariensis

De nectartuin staat hier nog volop in bloei, met een hele reeks goede nectarplanten. Rond Aster ‘Chloë’ hoor ik het gezoem van de bijen, en de Verbena bonariensis zorgt dat hier nog een twintigtal vlinders in de nectartuin ‘hangen’.

Aster ‘Chloë’ is de populairste Aster voor zweefvliegen, hommels en vooral bijen

De Aster ‘Blue Wonder’ vind ik er een beetje onnatuurlijk uitzien, voor mij zijn Asters eerder pastelkleurig. De plant lokt weinig tot geen insecten .

Heel de nectartuin lijkt wel vol te zitten met dagpauwogen.

De eerste keer dat ik een bont zandoogje kan fotograferen, de foto is niet top maar toch tevreden

Ga ik die Aster ‘Little Carlow’ nu echt wegdoen, vraag ik me af. Want wanneer de plant in bloei staat is hij wel erg mooi. Tenminste, wanneer je hem ondersteunt, opbindt en niet naar de bladeren kijkt…

 

 

22 Comments

 1. Een vlinder die niet helemaal scherp is, of onzichtbare Aster-bladeren… Minder goeie foto’s bestaan niet, ’t hangt ervan af hoe je er naar kijkt…
  Laat het maar lang na-zomeren…
  Lie(f)s.

 2. die ‘Carlow’ ken ik niet, ziet er toch prima uit. Zelf voorbije dagen op zoek geweest naar asters (2 kwekerijen) maar van kale reis thuisgekomen. Nog te weinig wordt er ingespeeld op de seizoenen. Mijn woekerende ‘Asran’ is hier de vlinderlokker bij uitstek. Als je een stuk wilt, no problem.

 3. Zowel de ‘Blue Wonder’ als de ‘Little Carlow’ vind ik dan weer echte parels. En oké, een aster die nog niet bloeit, zal sowieso geen schoonheidsprijzen winnen, doch de bloementooi maakt de planten het houden waard.

   • Ik steek er rijshout tussen dat ik overhoud van de voorjaarssnoei. Takken van bijvoorbeeld bolacacia’s zijn hiertoe ideaal.

 4. Hier is ook de ‘Asran’ speeltuin voor massa’s gonzende beestjes. De Verbena Bonariensis trekt vooral vlinders. Ik vind die ‘Blue Wonder’ en ‘Little Carlow’ zo op foto toch ook wel twee knapperds.

 5. onderdeappelboom says

  En ik ben dan weer vooral blij met de overzichtsfoto; dat zal door mijn gebrek aan kennis van de variëteiten van asters liggen. En ik vind dat het er heel mooi uitziet!

  • Dit is een beeld van aan de straatzijde, van boven de nog groeiende haag. Later kan ik van daar geen fotokes meer maken 😉 In ’t midden zijn de planten lager , rondom hoger

 6. Je hebt een echte najaarsweelde in je tuin!
  Met astertjes heb ik een lastige verhouding. De kleinbloemige witte vind ik mooi, de Aster ‘Chloë’ mag er ook zijn.
  Het steunen met rijshout deed Ton ter Linden ook. En te felle, eenzijdige kleurvlakken “bluste hij af” door er fijn bloeiende grassen tussen of voor te zetten, zoals bij voorbeeld Deschampsia-soorten.

 7. Meeldouw heb ik niet in de aster “Little Carlow”, en ik heb er twee ronde steunen om staan, door mijn man gemaakt, werkt prima. Ze doen wel aan landje pik, dus ieder jaar haal ik er veel van weg.

 8. Rebelse Huisvrouw says

  Schitterend zijn ze weer, de foto’s. Hier was het gisteren en eergisteren geen nazomers weer. Het was volop zomer, heerlijk!

 9. Pingback: Aster | de Fruitberg

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s