Zondvloed

Na de laatste flinke regenbuien van drie weken geleden was het opnieuw droog aan ’t worden in de Fruitberg. Ook dit week-end was er hier geen noemenswaardige regen op te tekenen. Ik keek dus een beetje uit naar de voorspelde regen, maar wist ik veel wat zou volgen.

Iets na 17h00 begon het flink te regenen. MadaMasj had zich gehaast op de fiets, en met reden. Toen het regen 18h00 stopte met regenen was er ongeveer 15 mm water gevallen. De buienrader kondigde nog extra  regen aan, en om 18h45 barstte hier een onwaarschijnlijke stortbui los. Net na 19h00 was de pluviometer vol, er was dus minstens 25 mm water gevallen in net iets meer dan een kwartier. Een weerstation op een 10 km hier vandaan mat een regenintensiteit van 150 mm/uur.  In totaal viel er hier in een tijdspanne van minder dan 3 uur minstens 60 mm regen.

Verschillende dorpskernen rond Tienen liepen onder water. In één buurgemeente (waar ook twee bloggers wonen) werd zelfs een rampenpan afgekondigd (ik hoop dat ze geen waterschade hebben). Zelfs het treinverkeer werd stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen (wegspoelen spoorwegberm).

HIer in ieder geval geen noemenswaardige schade. En nu graag een beetje normaal Belgisch zomerweer (niet te warm, niet te koud, niet te nat, niet te droog).

Deze kruiwagen is voor meer dan de helft gevuld van die ene stortbui…

12 gedachten over “Zondvloed

  1. Tot deze ochtend wist ik niet eens dat het zo erg geweest is in onze gemeente. Wij zijn er dus van gespaard gebleven omdat we bijna op het hoogste punt wonen. Ook gelukkig deze keer geen schade aan bomen. Blij te lezen dat er bij jullie ook geen schade is.

  2. Zó wil je regen en zó heb je te veel… Het blijkt ook zo plaatselijk te zijn. Wij hadden een paar dagen geleden een bui van 20 ml in de regenmeter en dat was wel mooi….
    Van overlast was hier gelukkig geen sprake.

  3. Hier heeft het flink geregend, onze straat was even een rivier. 70mm volgens de boer hiernaast.
    Veel water in de kelder gehad, gelukkig is die niet verhard en was vanmorgen het meeste alweer verdwenen. Nu de smurrie nog opkuisen daar.
    In de weide hadden we even een gigantische vijver (of rivier zo je wil, die vanuit de velden tot de weide naast ons verder stroomde), daar zijn nu vooral veel muizenslachtoffers terug te vinden.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: