Magnolia grandiflora

We schrijven 1996. We hebben net ons eerste huis gekocht, en ik probeer me te verdiepen in tuinontwerp. In één van die boeken staat een prachtige leiboom, in volle bloei, Magnolia grandiflora, een wintergroene Magnolia met grote witte bloemen.  Na wat opzoekwerk (internet stond toen nog in zijn kinderschoenen), vond ik een arboretum dat de plant verkocht. 3200 Belgische franken, ik herinner me het nog goed, een bom geld voor een boompje (zeker in 1996), maar hij zou in onze tuin de lelijke muur van de buren bedekken.

Maar enkele jaren later verhuisden we. Ook in de nieuwe tuin was Magnolia grandiflora opnieuw van de partij, nu als haag (wat trouwens een total failure was). Begin vorig jaar kocht ik me opnieuw een exemplaar aan voor de tuin van onze derde woning.

En ja, sinds donderdag staat de boom in bloei, dat is de allereerste keer dat ik een bloem heb in mijn tuin (heeft dat lang geduurd, we hadden beter iets minder vaak verhuisd).

Eén bloem dit jaar , maar alle begin is moeilijk. En de naam ‘grandiflora’ is niet gestolen, de bloemen zijn enorm uit de kluiten gewassen. Deze wintergroene boom is redelijk winterhard (er staan exemplaren van meer dan 10 meter hoog in België), zolang hij maar een beetje beschut staat. De andere Magnolia in mijn tuin, Magnolia virginiana ‘Satellite’ staat nog steeds in bloei, en dat al van einde mei (en er zijn nog enkele bloemknoppen in de maak). Ook al betreft het een vrij kleine plant (ongeveer 2 m hoog nu), is deze plant dus goed voor meer dan 2 maanden genot…

5 gedachten over “Magnolia grandiflora

    1. Ze zijn, indien correct aangeplant, toch redelijk winterhard. Het hangt sterk af van de cultivar die je neemt. Ik heb ‘Maryland’, volgens mijn boomkweker (die meer dan tien cultivars heeft) de meest winterharde.

  1. Héél erg mooi, maar ‘redelijk winterhard’ doet me al afzien van aankoop. In het verleden heb ik net iets teveel planten met dat predicaat moeten vervangen.

    1. Drie van de jonge planten (75 cm hoog) die een haag moesten vormen in mijn vorige tuin zijn uitgeplant bij mijn broer en schoonvader. Die hebben buiten, zonder noemenswaardige bescherming zowel de winter van 2011-2012 als die van 2012-2013 doorstaan. Dat ‘redelijk’ valt dus best mee. Ik heb zelf meer twijfels bij de Magnolia virginiana, alhoewel sommige cultivars van die plant een winter van -30°C zouden overleefd hebben in een teststation.
      Ze worden allebei aangeduid als planten met hardheid 6-10, terwijl vlaanderen 7 of 8 is…

  2. Die hier is een haag en die staat er dit jaar 25jaar. Wat moeilijk binnen de perken te houden…nog steeds mooi in bloei eerst witte bloemen en daarna roze bloemen…weinig geur in de bloemetjes.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: