Nog wat meer fruitberichten

Ondertussen kan ik iedere dag met gemak 1-2 liter kleinfruit plukken in de fruitberg. Nu de braambozen langzaam aan op hun einde lopen, is er voldoende ander fruit om hun plek in te nemen.

De zwarte framboos reageert erg goed op de intensievere snoei die ik vorig jaar toepaste. De bessen zijn een flink stuk groter. Door hun aparte smaak zijn deze een absolute aanrader in de tuin
De bessen van braambes ‘Helen’ zijn dit jaar steviger dan vorig jaar. Indien je ze op ’t juiste moment plukt, hou je erg mooie, grote vruchten over met een rijke smaak.
Maar toch kunnen ze niet tippen aan de smaak van deze ‘Loch Tay’.
‘Helen’ is wel véél productiever., maar is een halve ‘staakbraam’. Het resultaat is een eerder rommelig ogende bramenhaag met vééél vruchten. ’t Belangijkste is dat ze vol hangt met fruit.
De druiven doen het goed. Nu ik ze vorige week nog eens netjes heb aangebonden, ziet het er allemaal best strak uit. De zomersnoei is nu volop bezig.
De aardbeien verdienen wel wat meer aandacht. Overal hangen uitlopers…
Vorig jaar schreef ik dat de oogst van de Jostabes “eerder beperkt” was. De oogst van de plant is nu écht gi-gan-tisch groot. Zoals ik vorig jaar al aangaf, is deze bes qua smaak geen doorslag van een zwarte bes.
Ten huize de Fruitberg ben ik de enige die zwarte bessen apprecieert. Je hoort mij niet klagen.
De fambozen komen nu eindelijk in productie. ‘Tulameen’ blijft mijn favoriet, maar ‘Glen Magna’ lijkt nu eindelijk (na drie jaar) goed te groeien en geeft nu ook lekkere vruchten
Veel takken laat ik niet over bij mijn kruisbessen-in-haag. Maar de oogst valt best mee én is makkelijk te plukken…. De hagen groeien ook meer dan 250cm hoog.
Vorig jaar schreef ik dat ‘Martlet’ een kruisbes was met grote, duppelvorminge bessen. Maak daar maar zéér grote bessen van.

+

14 gedachten over “Nog wat meer fruitberichten

  1. Wat leuk, dat je ook steeds iets zegt over de smaak, al is dat natuurlijk persoonlijk.
    Mijn herfstframboos van onbestemd ras draagt zelfs nog geen bloesem – ik heb hem gezegd dat dit jaar zijn laatste kans is… Anders ga ik iets anders lekkers op die plek neerzetten. En dán vind ik hier inspiratie genoeg.

  2. Zwarte framboos-gelei is heel lekker. Helaas doet onze zwarte framboos het dit jaar niet zo goed. Een deel van de takken met bessen zijn gewoon aan het afsterven en de bessen natuurlijk idem.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: