Bronvermelding

“Waar koop je al die rassen?” was één van de meest gestelde vragen tijdens de eco-tuindagen. Daarom plaats ik hieronder een lijstje met de adressen waar ik mijn fruit heb aangekocht.

De Proeftuin, Zomergem. Een specialist in kleinfruit, zonder twijfel het grootste aanbod klassiek kleinfruit in België, maar de Proeftuin levert ook heel wat minder evidente fruitsoorten (Paw-paw, kaki, persimoen, …) met steeds weer meerdere cultivars per fruitsoort. De planten worden met goed advies afgeleverd (inclusief een plantenfiche om je op weg te helpen). Levert sinds twee jaar ook fruitbomen, van moderne resistente rassen, maar daar heb ik geen ervaring mee. De proeftuin heeft een uitstekende en duidelijke catalogus met per ras wat bijkomende informatie (smaak en ziekteresistentie). Wanneer ik zachtfruit/kleinfruit zoek, is mijn eerste reflex zoeken in de catalogus van de proeftuin.

Boomkwekerij De Linde, Heuvelland. De hofleverancier van de Fruitberg wanneer het op klassieke fruitbomen aankomt (appel, peer, pruim, kers, kriek, kastanje). Heeft wat betreft oude ziekteresistente rassen zowel de RGF (Gembloux) als de ENR (Lille)-rassen. De catalogus is zeer gedetailleerd, met erg veel informatie over de kwaliteit van de vruchten en de ziekteresistentie van de boom. Levert steevast zeer mooi plantgoed. De afstand vormt geen probleem, want De Linde levert in zowat heel ’t land.

Genker Plantencentrum, Genk: een groot tuincentrum met een vrij gevarieerd aanbod aan fruit (zowel kleinfruit als fruitbomen). Heeft vooral een brede raskeuze in abrikozen, perziken, nectarine, en ook heel wat moderne, ziekteresistente appelrassen.

Dit Duits adres heeft een onwaarschijnlijk lange lijst aan druivenrassen. Het leeuwendeel van mijn druivelaars zijn daar aangekocht. Het geleverde plantgoed is vrij jong, maar dat vormt geen probleem..

http://www.kweduivenvoorden.nl/: een online handel voor (diepvries)aardbeiplanten. De planten worden als wortels geleverd uit de koelcel, die je onmiddellijk moet uitplanten. Ongeveer 12 weken later heb je een volwaardige oogst.  De kwaliteit van het geleverde plantgoed is niet te vergelijken met de kleine P9 potjes die in ’t lokale tuincentrum kan kopen  (voor veel rassen zou het wortelstelsel helemaal niet in een P9 potje passen).  

RW Walpole. De grootste Europese kwekerij van (onder meer) frambozen en bramen. Levert ook aan particulieren (maar met een toeslag).

Het aanbod aan vijgen in de reguliere handel is beperkt, daarom heb ik mijn vijgelaars grotendeels aangekocht als jonge stekken bij verzamelaars.

Orange Pippin is een Engelse fruitboomkwekerij met een enorm breed aanbod. Ik kocht er een abrikoos, goede service.

Maar er zijn nog andere handelaars in België met een ruim aanbod: De Bock, Calle, Pépinières d’Enghien,… Ik heb er geen of onvoldoende ervaring mee.

De aardbeibakken zijn van het merk Bato. Ze worden verkocht per pallet, ik heb via een tuinforum een groepsaankoop gestart (de bakken zijn an sich niet zo duur, ongeveer 2 EUR per stuk, maar je moet een hele pallet afnemen, ongeveer 300 stuks).  De verdeler in België is Sanac

En als ik het dan nog niet heb gevonden? Google is Your Friend. Zeker als je weet hoe je moet zoeken. Als ik het druif van het ras ‘Arolanka’ wil kopen, probeer ik dat eerst in de Benelux: dus gebruik ik ‘Druif Arolanka prijs’ als zoekopdracht. Levert dat niets op, dan zoek ik simpelweg ‘Arolanka price’  of ‘Arolanka Preise’   

 

 

7 gedachten over “Bronvermelding

  1. Voila, toch weer een paar adresjes leren kennen! Dank!
    Google is één ding, maar van iemand horen dat een kwekerij goed en betrouwbaar materiaal heeft, da’s toch nog net iets meer waard, natuurlijk 🙂

  2. Hallo,
    Leuke naservice van de opendeurdag, het is misschien handig om de link te vermelden naar het tuinforum ivm de groepsaankoop vd aardbei-bakken?

    Mvg,Paul

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: