Lei(klein)fruit

Naar aanleiding van deze vraag geef ik hier nog wat extra info over de manier waarop ik fruit leid in de tuin.

Bij het leiden van fruit volg ik een aantal principes.

 1. Ik wil geen fundering in chappe of beton in de grond
 2. Ik gebruik alleen geïmpregneerd hout voor de meer ingewikkelde constructies, en gebruik dan steeds een paalhouder zodat dat hout niet in grond zit. Voor zover mogelijk gebruik ik kastanjepalen, dat oogt wat natuurlijker, die dan weer wel de grond in mogen. De leidsytemen voor kiwi en druivelaars zijn uit geïmpregneerd hout opgebouwd, de andere constructies zijn met kastanjepalen gemaakt.
 3. Ik probeer zo veel mogelijk spankabels met grondankers te vermijden, vanwege te gevaarlijk  (kans op struikelen). De spankabels voor het leifruit dienen trouwens niet écht strak te staan, ze dienen alleen als ondersteuning. Met palen die 75 cm diep in de grond zitten kan je de kabels al behoorlijk opspannen.
  Ik gebruik draad van 4 mm, terwijl 3 mm waarschijnlijk handiger is (want daar kan je speciale clipsen voor kopen om frambozen vast te zetten)
 4. Voor frambozen, kruisbessen en aalbessen plaats ik een paal om de 5-6 meter. Ik gebruik palen van 250 cm hoog die ik een 80 cm diep in de grond heb geplaatst (met een grondboor). Voor de kruisbessen gebruik ik 4 draden 40 75  110 145, voor aalbessen en frambozen gebruik ik drie staalkabels, eentje op 50 – 100 – 150 cm. Zowel aalbessen als kruisbessen hebben dan wel nood aan een ondersteuning van de verticale gesteltak (met een bamboestok). De planten worden uiteindelijk makkelijk 250 cm hoog.
  Kruisbes met bamboe-ondersteuning
  Frambozen

  Bij de kiwibes, druif en de braambes is de constructie nog wat hoger (210 cm).  Bij de bramen gebruik ik 8 draden (ongeveer iedere 25 cm), deze worden om het andere jaar gebruikt. Voor de kiwibes staan de draden op 40 cm, bij de druiven om de 25 cm.

  De kiwi pergola

  De constructie voor de druivelaars vind je hier terug.

 5. In het boekje Bessen uit de tuin van Velt staat heel wat uitleg over leisystemen voor kleinfruit. Mijn stellingen zijn zeker geen referentie, maar voldoen voor mij ;-).

6 gedachten over “Lei(klein)fruit

 1. Hoi,

  Die paalhouders, klop je dat dan gewoon in de grond? Gaat dat niet verzakken?
  Ik dacht van dat in een beetje magere beton te stoppen, maar blijkbaar is dat niet nodig?

  PS: ik wacht vol ongeduld op je beschrijving van het snoeien van druiven volgens de snoer-methode.

  1. Ik maak met de grondboor een gat dat even breed is als de dikte van de palen. Daarna ram ik de palen in de grond met een houten voorhamer. Die zitten behoorlijk vast (ik zit hier wel op zware leemgrond, misschien werkt dat niet in zandgrond)

 2. Bedankt voor de handige post, naar deze info was ik al even op zoek. 🙂 Ziet er dus naar uit dat ik een grondboor moet kopen en een hoge ladder. Wat ik me nog afvroeg:

  – Welke diameter gebruik je voor je kastanjepalen en heb je enig idee hoelang deze palen zouden meegaan? Ben ook wel benieuwd naar je prijzen mocht je dat toevallig nog weten. Lijkt me niet dat ik deze in de eerste de beste doe-het-zelf-zaak ga vinden.

  – Je Kiwi pergola lijkt me gemaakt met geschaafde balken met paalhouders. Betoneer je deze of heb je deze ook gewoon in de grond geklopt?

  – Je kader voor de mulching laag is gemaakt van bankirai. Heb je hier rekening gehouden met de giftigheid van hout of maakt dit voor bessenstruiken minder uit?

  Alvast bedankt voor alle nuttige tips en de interessante blog.

  1. -Die kastanjepalen zijn diameter 8-10 cm dacht ik, aangekocht bij een houthandel (de palen van 300 cm lang vind je niet overal, prijs was 10 EUR/per paal. Ik vermoed dat die > 10 jaar mee gaan. Hout koop je zowiezo niet in de doe-het-zelf, veel te duur ivm goede houthandel
   – Geen beton/chappe voor die paalhouders van de kiwipergola.
   – Bangkirai zal wel wat looizuren bevatten, maar ik zie niet in waarom dat echt giftig zou zijn.

 3. Hey Supermasj,

  Onze fruittuin is ondertussen al goed opgeschoten. We zijn langs geweest bij de proeftuin en hebben heel wat verschillende soorten braambessen, aalbessen, frambozen en kruisbessen gekocht. De meeste planten staan heel dicht bij elkaar maar bij de bramen hebben we wel 4 meter afstand genomen. Ik vroeg me af hoe jij de ruimte tussenin benut? Zou het hier mogelijk zijn om bv. bosaardbeien te zetten of blijft dit best vrij voor de wortels en een mulchlaag?

  Leuk om hier steeds jouw vorderingen te bewonderen. Dat zet aan om er ook volledig voor te gaan 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: