Lente

De huidige weersvoorspellingen geven een vorstvrije maand februari aan. De vraag is of koning winter nog op bezoek gaat komen, want dan komt hij dit jaar na de lente. Alhoewel, aan de andere kant lijkt het of we nu de éne na de andere herfststorm over ons heen krijgen, ’t is nu dus eerder hernte of zo.

In de tuin is het wel écht lente, overal zie je planten en struiken knoppen vormen.

Dat de krokussen nu bloeien is normaal.

De bloesem van de Prunus cerafisera ‘nigra’ begint al uit te lopen, erg vroeg. Goed dat de fruitbomen dat voorbeeld niet volgen (ook de amandel en de abrikozen gaan nog minstens enkele weken wachten).

Ook de Ribes sanguinem ontluikt. Ik bespeur er ondanks het warme weer geen insecten op, ik vermoed dat die allemaal weggewaaid zijn.

De narcissen lopen ook flink uit.

Bloeiend komkommerkruid in de tuin, in februari…

Eéntje is ondertussen écht te laat, de Hamamelis ‘Aurora’ begint nu pas zijn eerste bloemblaadjes te ontrollen. Ik begon al te vrezen dat de plant het hier niet naar zijn zin had…

Die enkele bloemetjes kan je al goed ruiken. Een wonderbaarlijk geurende plant.

Heel wat vaste planten zijn ondertussen flink aan ’t uitlopen: Pioenen, Phloxen, Geranium,… Wanneer het nu nog flink gaat vriezen zal de schade enorm groot zijn vrees ik.

Daarom probeer ik het enthousiasme te temperen: het piepkleine exemplaar van Paeonia mlokosewitschii (een wonderschone botanische pioenroos die niet zo makkelijk groeit) komt dit jaar opzetten met twee dikke knoppen en is dus enorm gegroeid in vergelijking met vorig jaar. Ik mag er niet aan denken dat die plant nu vorstschade zou oplopen.

18 gedachten over “Lente

  1. Ik was gisteren nog aan het werk tussen de Hamamelissen. Die geur die me omringde, was welhaast bedwelmend: zoet als mandarijnen die gepeld worden. Tel daar de zachte temperatuur bij en je weet dat zulks puur genieten was.
    Gek: Borago bloeit normaal tijdens de zomer en is bovendien eenjarig. Maar kijk: hetzelfde fenomeen doet zich dit jaar voor bij Nemesia. Wat mij betreft mag het meteen lente worden.

  2. Een pioen die niet terug in de grond kruipt tijdens de winter? En mijn hamamelis begint ook nu pas te bloeien. Misschien moet ik ook maar eens opzoeken of ze wel goed staat…

  3. Langzamerhand begin ik te denken, dat er geen noemenswaardige vorst meer zal komen. Mocht het toch zo zijn: oude dekbedden over je liefste planten gooien! Desnoods je nieuwste dekbed over de allerliefste…

  4. De H. x i. ‘Aurora’ geurt inderdaad heel zoet, heeft wat weg van limonade; Mijn exemplaar bloeit op dit eigenste moment op zijn maximale kunnen terwijl de ‘Aphrodite’, ook oranje en van dezelfde herkomst/selecteerder pas openkomt. Een bloeiende borago is hier nergens te vinden alhoewel deze vorig jaar massaal voorkwam. En… al zenuwen voor de opentuinen? 🙂

  5. ‘Hernte’ – dat is eigenlijk wel een goede naam voor dit seizoen! Ja, ik zag vanmiddag bij mij ook al iets groens heel voorzichtig aan een tak groeien. Prachtig! Ik zou het zielig voor de natuur vinden als het nu alsnog ging vriezen en alles kapot gaat. Zo sneu dan altijd…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: