Raszuiver

Ik doe vaak heel wat moeite om een bepaalde selectie van een plant vast te krijgen, zowel in de siertuin als in de fruittuin. Sommige mensen reageren dan wel met “Een framboos is toch een framboos” maar de waarheid is heel wat ingewikkelder. In de winkel liggen ‘Granny Smith’, ‘Jonagold’ en ‘Pink Lady’ toch ook apart, terwijl dat allemaal appels zijn? Er zijn vaak belangrijke verschillen, zowel qua vruchten als qua groei. Ik mag dan 8 verschillende rode frambozenrassen en 10 braamrassen in de tuin hebben staan, ik denk dat ik het merendeel herken op zicht en smaak.

Wanneer je planten aankoopt, vertrouw je erop dat de leverancier je het juiste plantgoed aflevert. En dat is niet altijd een sinecure, want we weten allemaal dat het heel wat organisatie vraagt om de verschillende variëteiten doorheen heel het proces te scheiden.
Wanneer Boomkwekerij ‘De Linde’ hier indertijd 40 laagstamfruitbomen afleverde, elke boom voorzien van een etiketje met de naam, kon ik niet anders doen dan vertrouwen dat die etiketten correct waren aangebracht en erop vertrouwen dat de kwekerij ook van het juiste plantgoed vertrokken is, net de reden waarom je zo’n plantgoed bij een kwekerij met goede naam aanschaft.
Zelf registreer ik onmiddellijk waar ik welke plant heb neergezet (op een tuinplan), dat is meer betrouwbaar dan etiketten in de tuin die toch verdwijnen of onleesbaar worden.

Toen ik gisteren mijn bestelling bij de proeftuin ging afhalen, vroeg ik terloops nog wat info over de Boysenbes. Ik heb zelf een stekelloze Boysenbes met vruchten die er niet altijd even mooi uitzien, en ik had ergens gelezen dat de variant met stekels dat probleem niet zou hebben. Een variant met stekels kon hij me niet leveren, hij zou zelfs niet beschreven zijn in Europa, maar hij verzekerde me dat hij zelf dat probleem niet had: zijn Boysenbes leverde mooie, lekkere kleine vruchten op. Volgens hem kunnen er kleine verschillen bestaan tussen de planten die aangeboden worden op verschillende plaatsen. Zo heeft mijn Boysenbes enkele kleine (maar venijnige) doorntjes aan de takken, terwijl de takken van de Bosyenbes van de proeftuin perfect glad zijn…
Er is dus duidelijk een beetje verschil tussen beide clonen van dezelfde bes. De plant is verder goed vergelijkbaar: lange slappen roodverkleurende twijgen. Ook het blad ziet er vergelijkbaar uit). ’t Zou dus ook perfect kunnen dat de vruchtkwaliteit anders is.

Een tak van mijn huidige Boysenbes
Een tak van de Boysenbes die ik kocht bij de proeftuin

Ik heb een exemplaar van de proeftuin aangekocht en aangeplant naast de oude versie. Indien het fruit beter is, weet ik alvast wat te doen volgend jaar. Maar dat zou dan ook betkenen dat alle andere fruit in de tuin misschien niet helemaal raszuiver is….

Bladsteel van de huidige Boysen bes
Bladsteel van de Boysenbes uit de Proeftuin

11 gedachten over “Raszuiver

    1. En dan nu helemaal voller. Eén van beiden gaat hier aan ’t kortste einde trekken en verbannen worden :-). De Boysenbes is vroeger een echt commercieel succes geweest, en het fruit dat aan mijn plant hangt zou dat nooit kunnen verwezelijken.

      1. Goed om weten 🙂 Ik zou nog wat fruitbomen willen bij plaatsen, maar twijfel nog over de kwekerij waar ik ze zal halen. De NBG stichting is, ondanks z’n goeie aanbod en aankoopactie afgevallen. Blijkbaar kan je daar wel al eens de pech hebben dat je niet de juiste variëteit krijgt..

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: