Ik doe vaak heel wat moeite om een bepaalde selectie van een plant vast te krijgen, zowel in de siertuin als in de fruittuin. Sommige mensen reageren dan wel met “Een framboos is toch een framboos” maar de waarheid is heel wat ingewikkelder. In de winkel liggen ‘Granny Smith’, ‘Jonagold’ en ‘Pink Lady’ toch ook apart, terwijl dat allemaal appels zijn? Er zijn vaak belangrijke verschillen, zowel qua vruchten als qua groei. Ik mag dan 8 verschillende rode frambozenrassen en 10 braamrassen in de tuin hebben staan, ik denk dat ik het merendeel herken op zicht en smaak.
Wanneer je planten aankoopt, vertrouw je erop dat de leverancier je het juiste plantgoed aflevert. En dat is niet altijd een sinecure, want we weten allemaal dat het heel wat organisatie vraagt om de verschillende variëteiten doorheen heel het proces te scheiden.
Wanneer Boomkwekerij ‘De Linde’ hier indertijd 40 laagstamfruitbomen afleverde, elke boom voorzien van een etiketje met de naam, kon ik niet anders doen dan vertrouwen dat die etiketten correct waren aangebracht en erop vertrouwen dat de kwekerij ook van het juiste plantgoed vertrokken is, net de reden waarom je zo’n plantgoed bij een kwekerij met goede naam aanschaft.
Zelf registreer ik onmiddellijk waar ik welke plant heb neergezet (op een tuinplan), dat is meer betrouwbaar dan etiketten in de tuin die toch verdwijnen of onleesbaar worden.
Toen ik gisteren mijn bestelling bij de proeftuin ging afhalen, vroeg ik terloops nog wat info over de Boysenbes. Ik heb zelf een stekelloze Boysenbes met vruchten die er niet altijd even mooi uitzien, en ik had ergens gelezen dat de variant met stekels dat probleem niet zou hebben. Een variant met stekels kon hij me niet leveren, hij zou zelfs niet beschreven zijn in Europa, maar hij verzekerde me dat hij zelf dat probleem niet had: zijn Boysenbes leverde mooie, lekkere kleine vruchten op. Volgens hem kunnen er kleine verschillen bestaan tussen de planten die aangeboden worden op verschillende plaatsen. Zo heeft mijn Boysenbes enkele kleine (maar venijnige) doorntjes aan de takken, terwijl de takken van de Bosyenbes van de proeftuin perfect glad zijn…
Er is dus duidelijk een beetje verschil tussen beide clonen van dezelfde bes. De plant is verder goed vergelijkbaar: lange slappen roodverkleurende twijgen. Ook het blad ziet er vergelijkbaar uit). ’t Zou dus ook perfect kunnen dat de vruchtkwaliteit anders is.


Ik heb een exemplaar van de proeftuin aangekocht en aangeplant naast de oude versie. Indien het fruit beter is, weet ik alvast wat te doen volgend jaar. Maar dat zou dan ook betkenen dat alle andere fruit in de tuin misschien niet helemaal raszuiver is….


Toch leuk dat je je hier zo in verdiept hebt. Knap. Het is waar: je hebt Jonagold en Pink Lady’s etc, maar bij de framboos heb ik daar nooit zo bij stilgestaan eerlijk gezegd!
En toch is er ook daar een wezenlijk verschil… Sommige rassen doen het hier voor geen meter, andere zijn gewoon niet zo lekker.
Die open tuindag bij jou, dat zou beter een tweedaagse worden 🙂
Goh. Zoveel valt er echt niet te bezichtigen hoor.
En ik die dacht dat je tuin helemaal vol stond 😉
En dan nu helemaal voller. Eén van beiden gaat hier aan ’t kortste einde trekken en verbannen worden :-). De Boysenbes is vroeger een echt commercieel succes geweest, en het fruit dat aan mijn plant hangt zou dat nooit kunnen verwezelijken.
ik vind het toch altijd knap dat er zo veel soorten zijn en dat er mensen zijn die ook al die soorten kennen en uit elkaar houden.
Ik ook. Ik voel me absoluut geen expert, ik ben een gevorderde amateur…
Ik weet niet of je deze al kent? http://www.pepinieresdenghien.be/produitsNL.html De website kan qua overzicht en info niet concurreren met die van De Linde, maar volgens ingewijden ook een zeer goede kwekerij. Bovendien zouden hun bodemomstandigheden relatief goed aansluiten bij de bodem in onze regio, waardoor de planten weinig hinder zouden ondervinden van het herplanten.
Die ken ik (van naam), heb geen idee van hun reputatie. Toch even aangeven dat ik heb zelf geen enkel probleem gehad met de hergroei van de bomen van De Linde….
Goed om weten 🙂 Ik zou nog wat fruitbomen willen bij plaatsen, maar twijfel nog over de kwekerij waar ik ze zal halen. De NBG stichting is, ondanks z’n goeie aanbod en aankoopactie afgevallen. Blijkbaar kan je daar wel al eens de pech hebben dat je niet de juiste variëteit krijgt..