N80

Sinds enkele weken werk ik op een andere site. Eentje waar ik 17 jaar geleden mijn arbeidscontract tekende en sinds 2001 slecht sporadisch vertoefde. Ik rijd nu iedere dag over de N80 van Sint-Truiden naar Hasselt (en omgekeerd), een weg waar ik me steeds opnieuw over erger. Wanneer ik gedurende enige tijd een weg neem, weet ik meestal hoe ik moet rijden om te vermijden dat ik voor alle verkeerslichten moet stoppen. Of ken ik de takttijden van de verkeerslichten zodat ik kan anticiperen.

Op de N80 tussen Hasselt en Sint-Truiden lukt me dat niet. Ik kom ik niet minder dan 6 verkeerslichten tegen. Van enige synchronisatie is geen sprake. Enkele staan net na een bocht, anticiperen is dus ook niet mogelijk. Dat betekent dus dagelijks meermaals afremmen (gisteren 4 keer). Op dit stukje weg (bijna 15 km) ligt mijn gemiddeld verbruik (en dat van alle anderen) 1-2 l/100 km hoger door dat gerem. Wanneer er iedere dag 10 000 wagens dit stuk weg gebruiken, levert al dit nodeloos afremmen een jaarlijks extra verbruik van 0,75 miljoen liter brandstof, of zo’n slordige 1850 ton CO2 per jaar. Voor een stukje weg van 15 km.

De oplossing is nochtans simpel: ik vermoed dat synchronisatie van de lichten op dit stuk weg redelijk moeilijk is (grote verschillen in afstanden tussen de verkeerslichten), maar niets belet de overheid om een paneel te zetten aan de kant van de weg waarop een geadviseerde minimum- en maximumsnelheid staan om bij het volgende verkeerslicht groen licht te treffen.

De technologie zou ook nogop andere wegen kunnen ingezet worden, en het verbruik zou ook er ook daar een pak mee verlagen. Ik vermoed zelfs dat het verkeer door zo’n maatregel rustiger zou rijden, en dat dit de veiligheid nog ten goede zou komen. De kost van dit alles zou al bij al niet zo hoog liggen…

Voilà, een idee van SuperMasj, zo maar gratis ter beschikking van de overheid. Met plezier, trouwens.

6 gedachten over “N80

  1. Mijn voorstel: maak elektrische auto’s efficiënter – lees: een veel grotere autonomie – en goedkoper in aanschaf. Eveneens: laat varen al die aandacht voor benzine- en dieselgevoede wagens.

    1. Ze hebben een grotere autonomie, maar alleen bij een hogere prijs (Tesla). Het duurt nog enkele jaren voor die technologie (relatief) goedkoper wordt. Ondertussen kan mijn voorstel nog enkele jaren zijn vruchten afwerpen

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: