Tuinwerkzaamheden
Comments 14

Licht

Volgens het scheppingsverhaal maakte God de eerste dag Licht en Duisternis, en pas op de derde dag de Aarde, de planten en bomen. In de Fruitberg is de volgorde anders verlopen: terwijl de planten al een tijdje aangelegd zijn, werd er pas deze week – twee jaar na de creatie van de Fruitberg – werk gemaakt van buitenverlichting. En de verlichting is ook véél bescheidener dan die in ’t scheppingsverhaal (de zon) : enkele LED-spots tegen de achtergevel moeten volstaan. Je moet hier in de Fruitberg geen verlichte tuinpaden, borders en dergelijke verwachten.

De verlichting dient om ervoor te zorgen dat er niemand valt over een trap van ’t terras en als (beperkte) terrasverlichting.

De gebruikte spots zijn IP54, dat wil zeggen dat ze plenswaterdicht zijn (tot 10 l/min water onder éénder welke hoek) en dat er geen risico is voor kortsluitingen na een regenbui. In de vorige tuin was dat een beetje misgelopen, met kortsluitingen tot gevolg. De lampen werden nochtans verkocht als buitenverlichting. Kijk dus uit wanneer je tuinverlichting aankoopt. Het tweede cijfer (y) IPxy geeft aan hoe waterdicht de lamp is, hoe hoger hoe beter.

Ik heb ook de constructie van de lamp nagekeken om de watervastheid te beoordelen. Vooral de aansluiting met de muur baarde me zorgen, deze lampjes gebruiken speciale smeltmoffen (die je met een verfdroger doet smelten en zo een waterdichte aansluiting op het net verzekeren) en geen klassieke suikerklontjes die zowiezo geen enkele bescherming tegen vocht opleveren.

En nog een bijkomende opmerking. Ik heb bewust gekozen voor LED-spots met een GU10 fitting, ik kan de lampjes dus nog wisselen. Veel van die spots hebben een vaste LED-module, zodat je die lamp op ’t einde van de levenscyclus moet weggooien. Wegwerplampen dus. Zo’n lampen zouden 20 000 uur mee gaan, toch krijg ik het niet over mijn groene hart. 

14 Comments

 1. jamaja… das ni eerlijk he… God moest eerst met dat licht beginnen, anders zag ‘em ni wat ‘em deed… ;o)
  Ze zijn wel schoon! Strak tegen de houten wand…Sjiek zelle!

 2. Hier leer ik ook nog wat over buitenverlichting. Prachtig design en dan ook nog veilig!
  Zit er ook een bewegingsdetector in?

 3. Menck says

  Heel erg sfeervol.
  Ook te onzent geen verlichte paden of borders. Enkel op het terras monteerde ik LED-spotjes. Maar daar vertoeven we ’s zomers dan ook meer dan eens tot een stuk in de nacht. 😉

 4. Zou diene god van u ook zo technisch bezig geweest zijn? “Als ik nu deze keer melkwegstelsels met zonnen met IGI87-code neem, dan gaan ze misschien langer mee dan de vorige keer. Maar dan moeten ze een PG5-fitting hebben, dan kan ik ze nog vervangen als ze toch nog nova gaan”.

  • Goh, ik denk dat die eerder bezig was met de vorm van die zonnen. Zou ik die nu allemaal cirkelvormig maken of er toch eens geen vierkant model tussen plaatsen

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s