Een boompje (op)zetten

Bomen en heesters zijn prachtige wezens. Ze vormen in iedere tuin een meerwaarde, zowel vanuit ecologisch als esthetisch oogpunt. Ze zorgen voor structuur en verticale lijnen in de tuin. Ze zorgen voor schaduw, voor bloemen (vaal veek vroeger dan de vaste planten), bessen en mooie herfstkleuren.  Zij vormen niet alleen bossen, ze kunnen een voetbalveld omtoveren tot een park. Niet dat een park de mooiste tuinvorm is, maar ’t  is wel al véél beter dan zo’n voetbalveld.

Niet dat de Fruitberg een voetbalveld is, toch wou ik nog wat extra verticale elementen in de tuin. Probleem is dan natuurlijk, welke boom kiezen? Er zijn zoveel mooie bomen en heersers. Tussen dromen en werkelijkheid staat in deze een gebrek aan ruimte. Bij de bezoeken die ik dit jaar bracht aan enkele boomkwekerijen (Penière Le Try, zéér uitgebreid gamma van onder meer Viburnum, Philadelphius, Hamamelis en Cornus, Damien De Vos (nog meer keuze) en boomkwekerij De Bock)  voel ik me als een kind in een snoepwinkel. Wanneer ik door zo’n boomkwekerij loop kan ik me niet van de indruk ontdoen dat ik zonder enig probleem enkele hectaren vol bomen en heesters zou kunnen zetten. En dan een blog ‘Aboretumberg’ opstarten. Maar de fruitberg is 23 a groot, dus  back to reality.

Ik kocht tijdens deze bezoeken, rekening houdend met de plaatsbeperkingen, enkele laagblijvende bomen en struiken. De meeste zouden het goed moeten doen in onze contreien. Een deel van dat plantgoed werd al een tijdje geleden aangeplant nadat het terras werd aangelegd, maar enkele exemplaren moesten wachten totdat de kasseiberg in de voortuin volledig was verdwenen.

En aangezien die ondertussen verdwenen is, werd dit week-end ook tijd gemaakt om de laatste heesters ter aarde te laten, Cornus florida ‘Rainbow’ die ik uitkoos vanwege de mooie bloesem én het bonte blad dat prachtig verkleurd in de herfst, Tetradium Daniellii ‘Moonlight’ en Heptacodium miconioides, laatbloeiende heesters die belangrijke stuifmeelleveranciers vormen in het najaar. Verder ook Viburnum lantana en Viburnum carlesii ‘Aurora’ (had ik U al verteld dat ik een voorliefde voor ’t geslacht Viburnum heb? Veel variatie qua blad en bloeitijd), Sinocalycanthus chinensis (erg mooi, in Beervelde een nog veel mooiere variëteit gezien maar die vond ik écht te duur) en een Parrotia persica – een winterbloeiende boom met zeer mooi herfstkleed – die ik tijdens de ecotuindagen van Muggenbeet kreeg, heeft eindelijk ook een plaatsje toegewezen gekregen.

Parottia persica

Volgende week moeten er nog twee volgen: Disanthus cercidifolius (struik uit de familie van de Hamamelidaceae met herfstkleuren waarbij alle andere heesters en bomen zouden verbleken) en Halesia diptera magniflora (vanwege de bloemen).

En nu staat de tuin vol en is het over en out met heesters toevoegen. Weinig inheems plantgoed hoor in enkele onder U denken. Dat klopt, er zijn niet direct veel inheemse lage bomen. En de meeste van die inheemse bomen en struiken hebben wél als een plaats gevonden in de houtkant, elders in de tuin.

14 gedachten over “Een boompje (op)zetten

 1. Die Parottia persica is wel heel bijzonder – als hij groot is – maar de anderen zijn ook veelbelovend. Bij kwekerijbezoek is, en ik herken het, het oog meestal groter dan de tuin…

 2. Je hebt een prima smaak qua plantenkeuze: heel interessante struiken die je daar opsomt. Die Sinocalycanthus , daar heb ik ook bijgestaan en … laten staan wegens te prijzig al staat hij nog op mijn verlanglijstje. Veel plezier met mijn P. persica.

  1. Die Sinocalycanthus was 15 EUR voor een struik van één meter hoog, in een pot van 5 of 7 liter, meer dan redelijk geprijsd dus. De Calycanthus x synocalycanthus ‘Venus’ was 85 EUR…

 3. Ooit werkte ik bij een Boskoopse kweker. Meer dan 200 verschillende Amerikaanse bosbessen stonden er op de tuin. De Amerikaanse bosbes was de specialiteit van de vader.
  Nu is het de specialiteit van de vrouw van deze Boskoopse kweker.
  Jammer genoeg zijn alle speciale dwerg coniferen van hun land verdwenen.

  Van de Parrotia persica heb ik indertijd bloemtakken op de vaas gezet. De bloemen worden dan nog groter …..

  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost,

   1. De Amerikaanse bosbes is een grote struik en zeker geen bodembedekker zoals wij die in Europa kennen. De bosbes is ook direct groter en zeker zo smakelijk. Jammer genoeg groeit de P. persica niet zo snel. Maar het overtollige hout in volwassen stadium vind ik een indrukwekkende bloeitak in het voorjaar. Maar een mooie tak van de Cornus mas vind ik ook geweldig. En de C. mas groeit iets sneller.
    Natuurvriendelijke groet,

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: