Gepluimd

Sinds vorige week zondag bleken opnieuw enkele kippen de boom van de buren te verkiezen boven het kippenhok. De diertjes zijn net door de rui heen en zijn dus opnieuw voorzien van een volledig verenkleed…

Daarom werd vandaag een klopjacht georganiseerd op het bijna voltallige kippenbestand. Eén voor één werden de kippen, met behulp van de mini-Masjkes, gevangen, kortgewiekt en terug in onze kippenren gezet. Daarbij viel me op dat de dieren er allemaal erg gezond en doorvoed bijlopen (ik vind het een wonder dat de haan 1,5 m hoog kan vliegen, gezien zijn gewicht).

Na de klopjacht zag ik dat het automatisch deurtje van de hokopener dicht was, blijkbaar had de ijzerdraad het begeven. Dat was dan ook de reden van hun uitstap, en ik hoop dat ik weer niet vertrokken ben voor enkele weken kippen vangen bij de buren.
Vanavond deden nog twee kippen enkele verwoede pogingen om terug in de boom te kunnen slapen, zij werden dan ook manu militari in het hok gezet. Vanavond zaten op twee kippen na alle dieren terug in het nachthok. Eén van deze twee dieren werd zonet nog uit de boom geplukt en in het nachthok gedropt. Eén jonge hen is nog spoorloos (dat diertje is ontsnapt in het park van de notaris, onbegonnen werk om dat beest daar te proberen vangen). Ik overweeg steeds meer om gewoon een net over de kippenren te spannen…

Gezien het relatief warme weer had ik niet verwacht dat de vogels ons pop-up restaurant al zouden bezoeken, maar de bek-op-bekreclame werpt duidelijk vruchten af.  Ik telde vanmorgen tientallen vogels van verschillend pluimage. De kat zit er zowaar van te kwijlen (en maakt erg grappige geluidjes). Aangezien de huidige voorraad niet toereikend is bestelde ik nog wat vogelvoer bij Vivaria . Zo kan Muis heel de winter vogeltjes tellen (vanachter het raam).

Er werd trouwens ook nog wat gewerkt:  9 aardbeibakken werden opnieuw gevuld (dank u Heidi) en de laatste kassei is uit de nectartuin verwijderd. Het stuk tuin (30 m²) werd omgespit (dank U woelvork) en rijkelijk van compost voorzien. Wanneer volgend voorjaar de grond helemaal kapotgevroren is (en daardoor lekker kruimelig zal zijn) ga ik hier nog wat heersters aanplanten.

Over winter gesproken, we hebben hier nog steeds geen vorst gehad. En dus staan sommige planten nog steeds in bloei.

18 gedachten over “Gepluimd

 1. Dat van die automatische deuropener trok mijn aandacht. Heb je daar al eerder over geschreven of foto’s van geplaatst ? Met 6 eierleggers hier wil ik wel weten hoe je dat gedaan hebt.

   1. Ik snap dat dit een klein beetje te veel van het goede is 🙂 bij mijn ouders mogen ze regelmatig los lopen, en soms tja, ontsnappen ze en komen de buurt kinderen de kipjes terug brengen 🙂

    1. Probleem is hier dat de achterburen krielen hebben, ik vrees dat onze haan eens een bezoekje bij de achterburen brengt en een slachtpartij onder de haantjes van de achterbuur houdt…

 2. Je blijft zo wel bezig met die kipjes. En de vogels in jouw omgeving boffen maar met het al geopende restaurant. Ik moet nog gaan bestellen, de winter is er nog niet.

 3. Ja, ik heb ook nog een paar bloemetjes in een hanging basket bij mijn voordeur en er komen steeds nieuwe bij. Ze staan daar redelijk in de luwte en ze denken kennelijk nog steeds dat het eind zomer is. Ik heb bijna de neiging om ze de hele winter binnen te halen, begin het bijna zielig te vinden 😀
  Leuke foto van Muis. Ze kijkt heel aandachtig!

 4. Pas als de natuur in heuse wintermodus gaat, start het voederen te onzent. Momenteel vinden de vogels nog plenty eten.
  Katten die vanachter het raam in hun kop vogels verschalken waar ze niet bij kunnen: hilariteit verzekerd. 😀

 5. Bij ons wordt het eten voor de vogels nog niet aangeraakt. Ik denk dat ze, zoals Menck zegt, nog voldoende eten vinden.
  Wij hebben onze kippen ook eindelijk in de nieuwe ren gekregen. Herkenbare situatie om ze te pakken te krijgen.

  1. ’t Is een vervelend werk, iedere keer weer die beesten vangen. Ik heb vooral bang dat de haan een bezoek brengt in de ren van de achterburen en daarbij de hanen uitschakelt (dat zijn chinese zijdehoenders, dus echte onderdeurtjes in vergelijking met onze haan)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: