Herfst in de tuin
Comments 26

Nat

De voorbije weken stonden de hemelsluizen hier wagenwijd open.  Sinds begin november viel er niet minder dan 66 mm regen, dat is al bijna evenveel als de regenhoeveelheid voor de volledige maand oktober.

De tuin is dan ook door- en doornat, onmogelijk om nog wat te werken in de tuin. en veel beterschap lijkt er niet op komst, want ook de komende dagen zou het nog wat blijven regenen.

Al dat weer heeft ook een voordeel: koning winter is nog altijd afwezig. Ik vermoed dat die liever op een plek vertoefd waar het minder regent. Misschien is hij wel verdronken. Terwijl we normaliter steevast  enkele vorstdagen in oktober kennen, wordt er door het KMI nog steeds geen vorst voorzien in de 14-dagen trend. En dat is ook zichtbaar in de tuin. Het plantgoed dat aangekocht is begin oktober (onder meer tijdens de tuindagen van Beervelde) heeft écht de tijd gekregen om nog wat te groeien.  Zoals deze Gaura, die er een maand geleden redelijk belabberd bijstond…

Er zijn nog andere, dwaze planten, die nog wat kleur vertonen. Maar ze doen dat niet meer met de overtuiging alsof het nog zomer is.

Ik heb dus net voor ’t eerst zitten spelen met een foto-collage tool, best wel leuk speelgoed. Daarom nog een collage, nu met wat herfstkleurtjes.


De blaadjes beginnen nu ook langzaamaan af te vallen. en met het vallen van die blaadjes ebben de laatste kleuren uit  de tuin…

Hersft is ook paddenstoelen. Compost ook trouwens. Overal waar ik compost uitstrooide komen nu hele legers paddenstoelen tevoorschijn.

En nu ga ik verder genieten van de zon, want die straalt hier…

26 Comments

 1. Menck says

  Die fotocollages zijn leuk en kleurrijk, maar helaas niet aanklikbaar.
  Het slechte weer gooit hier ook stevig roet in het eten, zowel hobby- als beroepsmatig. Maar de jonge aanplant groeit als kool, dat klopt.

  • Ondertussen zijn ze aanklikbaar (maar ik heb die collages wel niet een echt groot formaat gemaakt).
   Ik vroeg me vandaag nog af hoe tuinaannemers nu werken in tuinen…

  • Volgens de huidige verwachtingen krijgen we de komende 2 weken een adempauze, alleen donderdag en vrijdag zouden nog behoorlijk nat worden, volgende week relatief droog . Laten we hopen (ondertussen kan de beek dan wat zakken…).

 2. Ja, mooi, de fotocollage. De foto’s trouwens ook, al die verschillende kleurtjes. Wat mij betreft mag de winter nog heeeel lang op zich laten wachten maar aan de andere kant: het is ook zo zielig als de natuur niet weet waar het precies aan toe is. Ik zie hier en daar bij mij in de tuin ook nog een verdwaald bloempje, soort van twijfelgeval. Dan maar even door de zure appel heen 😀

 3. brubeck says

  Fijne van die fotocollages is dat je, met die natuurfoto’s, mooie kleurcombinaties kunt maken. Ik vind de natuur nu, in zo’n herfstperiode toch wel op zijn mooist. Maar ja, dat vind ik in de lente ook. 😉

 4. Die collage toont wel heel aantrekkelijk!
  De mooie kleuren vallen hier in zuid oost Friesland toch wat tegen dit jaar. Veel blad is gewoon grauw. Maar nat is het overal om ons heen. In de tuin valt het wat mee, met die zuigende turfondergrond.

 5. Inderdaad, ik treed Menck volledig bij, vandaag was een verademing na de natte periode. (of was de duim voor de knappe fotocollages?)
  Bij de wintervoorbereidingen kwam ik ook mijn bakken met aardbeien tegen, want ik heb me voorgenomen, na de jaar na jaar tegenvallende aardbeioogst en na een interessant artikel https://fruitberg.wordpress.com/2013/05/14/aardbeien-2/ , om ook eens aardbeien in bak te proberen. Maar wat doe je met de bakken in de winter? In de serre of gewoon laten staan?

 6. Wij leven hier een beetje in een put na de helling. “Lekker” zompig van tijd. En het voordeel van die vele regen is dat ik doorheb dat ik best ook een afvoer voorzie aan ons vijvertje 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s