Titan

Ik had me vorige winter voorgenomen om wat zonnebloemen uit te zaaien. Tijdens de tuindagen van Beervelde kocht ik me meerdere variëteiten aan.

Eén van deze variëteiten was ”Titan’. Volgens de Nieuwe Tuin “De reus onder de reuzen, groot in alle onderdelen, vooral in de (gestreepte) zaden!”. De zaden zijn inderdaad vrij groot, ongeveer dubbel zo groot als normale zonnebloemzaden.

De zaailingen van deze plant groeiden duidelijk heel wat enthousiaster dan de andere planten. Zo enthousiast dat de grootste planten bij een flinke storm begin augustus tegen de vlakte sloegen.

Twee achterblijvers bleven wel overeind en verankerd met twee bamboestokken. De eerste van deze twee achterblijvers begint te bloeien. Toch haalt dit nakomertje een hoogte van 2,5 m, de omtrek van de stam op één meter hoogte bedraagt bijna 20 cm…  Dat allemaal voor een éénjarige plant. Ook de bloem is erg groot.

Ik ben nu vooral benieuwd naar de groote van de zaden, die (op enkele zaden na) zullen dienen als voedsel deze winter.

8 gedachten over “Titan

 1. Reuzenplanten en harde wind … het gaat niet samen hé.
  Mooie grote zonnebloem – doet me denken aan de zonnebloemen die mijn grootmoeder kweekte. Die waren ook zo groot en kregen bloemen van wel veertig cm diameter!

 2. Die hebben wij vroeger ook nog gehad. Voor de echtgenoot was Peter Bauwens van ‘de nieuwe tuin’ zowat zijn tuingoeroe. Het heeft me een nalatenschap aan zaden opgeleverd, waarvan sommigen 4 jaar na zijn dood nog altijd kiemen.
  Qua zonnebloemen doe ik het tegenwoordig met dit : de dwergkonijnenhokken staan in de winter in de serre, in hun voer zitten zonnebloempitten, die beesten morsen nogal eens wat, daardoor heb ik steeds zonnebloemplanten in het voorjaar en die plant ik dan uit in de tuin, de uitgebloeide bloemen worden dan weer kippenvoer. Van een kringloop gesproken …

 3. Spectaculair hoor, deze Titan. Alleen dat gepruts met stokken en draadjes zou me niet aanstaan.
  Een soort die goed op eigen benen kan staan en toch groots bloeit… welke zou dat zijn?

 4. Wat zijn die bladeren ook groot. Ongelooflijk. Zonnebloemen zijn leuk, echt een blije bloem. Zonnebloempitten vind ik trouwens ook heerlijk, een beetje gezouten dan hè. Zoals ze ze in Spanje enzo eten. Zakken vol kan ik wegwerken, het is echt verslavend!

 5. Het eerste jaar dat we hier woonden, en de borders dus nog uit kale aarde bestonden, zaaide ik ganse partijen zonnebloemen. Een goedkope, snelle maar bijzonder vrolijke invulling gedurende die eerste zomer.
  En toen kwam het najaar. En een najaarsstorm. Ruim de helft van de zonnebloemen heeft toen het loodje gelegd. Niet alleen hoge bomen vangen veel wind.
  Je foto’s lieten me even terugdenken aan toen. Altijd fijn.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: