Beervelde

Terwijl Beervelde niet vlak bij de deur is, geeft de lange rit me ieder jaar de kans om héél wat boomkwekerijen en plantenkwekerijen te bezoeken. Meestal stuur ik op voorhand een verlanglijstje door naar enkele kwekerijen. Deze keer was het niet anders. Of toch wel. Met de bestellingen die ik nu plaatste, beschik over het leeuwendeel van het plantgoed voor mijn tuin.

Het was vanmorgen prachtig weer, en in tegenstelling tot deze lente was het absoluut geen overdreven drukte.

Bij de laatste aankopen heb ik veel aandacht gegeven aan geurende, vroeg- of laatbloeiende heersters. Daarnaast werd er ook rekening gehouden met de nectar- en pollenkwaliteit van de planten.

Vitex agnus-castus var latifolia, een heerster uit de verbenacea-familie die wel wat weg heeft van een vlinderstruik.

Zo had ik me ook een Heptacodium miconioides besteld (ik ben niet de enige die deze week zo’n specimen aanplant), Lonicera frangantissima en Mahonia aquifolium ‘Appolo’. Nooit gedacht dat ik die laatste in mijn tuin zou zetten, maar de vroege bloei en de sterke geur deden me overstag gaan. Ook een Tetradium danielli Moonlight stond nog op mijn lijstje en kan nu afgevinkt worden. Aangezien deze plant niet zo aangenaam ruikt (de nederlandse naam is stink-es) zal die wel wat verder van de woning worden geplant.

Aster ‘Blue wonder’

Het enigste wat ik nog ter plekke wou uitzoeken, waren nog enkele aanvullende asters. Aster ‘Little Carlow’ is op dit ogenblik een geweldige blikvanger in de tuin, en ik zocht nog een blauwere en een lichtere versie. Eén van de standhouders was gespecialiseerd in asters, zodat ik mijn gading absoluut vond. Beide planten zouden ook niet woekeren.

Aster ‘Chloë’

Verder kocht ik ook nog een rits vaste planten. De meest vorstgevoelige planten en heersters ga ik deze winter in de tuinberging laten overwinteren, het overige plantgoed gaat nog dit week-end in de grond. De komende jaren mag al dat plantgoed haar schoonheid ten toon spreiden in de Fruitberg.

En terwijl ik gisteren nog aangaf dat ik al vaker twijfelde om Callicarpa bodinieri ‘Profusion’  aan te schaffen, vond ik er zo’n mooi exemplaar dat ik unaniem besloot dat ik toch tot aanschaf van dat specimen zou overgaan.

16 gedachten over “Beervelde

 1. Die paarse bolletjes, wat zijn die mooi!!! Dit is een beetje de tijd van paars en lila geloof ik, qua bloemen. In de tuin heb ik een herfstaster (heet dat zo?) en die heeft ook van die mooie bloemen, kan ik echt even van genieten.

 2. Met het weer dat er vandaag heerst, zal het bijzonder rustig zijn in het park van Beervelde. Toch een beetje een streep door de rekening van de talloze standhouders.
  Mooie aanwinsten heb je daar. De witte aster is prachtig. En Callicarpa is oersterk. Van de voor sommigen kunstmatig aandoende paarse bolletjes moet je houden. But I do. Vooral als de plant groter is uitgegroeid, is het een blikvanger van jewelste.

  1. Vooral omdat et blijkbaar ook écht crisis is in de plantenwereld. Ik snap niet waarom die tuindagen in oktober worden gepland, september zou een veel beter tijdstip zijn. ’t Is bijna om ’t ander jaar een herfststorm tijdens de hersfeditie van de tuindagen van Beervelde

 3. nu de dagen grijzer worden, merken we echt heel goed dat er steeds minder mensen naar buiten trekken. Iets wat ons vooral gisteren, tijdens de dag van de architectuur erg opviel.

 4. Ben er ook geweest – moeten elkaar gekruist zijn 🙂
  Mmmm – niet woekerende asters. Misschien had ik daar beter ook wat aandacht aan besteed. Die struik met die paarse bollekes viel me er ook op – maar smaken verschillen 😛
  🙂

 5. Was dat Beervelde maar wat minder ver…
  Die aster is schitterend en de Vitex agnus-castus var latifolia is een eye opener voor mij. Wellicht een alternatief voor de vlinderstruik….

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: