Vlindertelling (vervolg)

Nu de officiële telling achter de rug is, beginnen er zich vlinders te tonen die ik hier dit week-end niet te zien kreeg. Onder meer het Oranje zandoogje en de Citroenvlinder. Ook het Bont Zandoogje was gisteren van de  partij.

Bont Zandoogje

Eén Kleine Vos zag ik dit week-end, ondertussen tel ik er acht.

De Kleine Vos was de grote afwezige dit week-end, vandaag telde ik er acht

Maar ook Koolwitjes en  Distelvlinders zijn nu talrijker aanwezig dan ’t voorbije week-end.  Met het minder goede weer van vandaag is er opnieuw minder gefladder. Wat me opvalt in de resultaten zijn de grote regionale verschillen, het oranje zandoogje zit in alle provincies in de top tien (vaak de derde meest voorkomende vlinder), in Vlaams Brabant tekent deze schoonheid afwezig, en ook in Tienen staat hij niet in de top 10. In de tuin is het een eerder zeldzame verschijning, terwijl de omgeving volgens mij perfect aangepast is voor het beestje (redelijk wat grasland hier in de omgeving).

De Eupatorium maculatum was met stip de populairste vlinder-en hommellokker. Ik heb ondertussen wat stekjes van de plant genomen. Verder zijn ook de Verbena bonariensis en Echinacea vrij populair, alhoewel iedere vlindersoort toch zijn favoriet blijkt te hebben, waarbij koolwitjes en gamma-uiltjes duidelijk het minst kieskeurig zijn. Aangezien ik het advies van de andere bloggers niet in de wind wil slaan heb ik ook van mijn ‘Origanum vulgare’  een tiental stekjes genomen, zodat ik daar volgend jaar een flinke pol kan van aanplanten.
Op basis van het succes van de  ligustrum van de buren (de voorbije weken) krijgt ook die een plaats in de tuin. Ik heb mijn principes zelfs opzij geschoven en twee vlinderstruiken aangeplant (B. davidii en B. alternifolia). Wanneer ik de uitgebloemde bloemaren verwijder, is er geen probleem.

Klikken levert een grote foto op. Ik tel 4 Distelvlinders, 3 Vosjes, 3 Gamma-uiltjes en een koolwitje

Het zijn niet alleen planten met bloemen die vlinders lokken. De resterende, overrijpe bramen van ‘Loch Maree’ kunnen ook op bijval rekenen van de vlinders.

Maar er zijn planten die het helemaal laten afweten. Ik heb nog steeds geen énkele vlinder gezien op de Rudbeckia en Helianthus. Trouwens ook geen hommels of andere insekten. En terwijl Echinecea ‘Elton King’ en ‘Magnus’ véél bestuivers lokken, kunnen ‘Cheyenne’s Eye’ en ‘Solar Flare’  niet rekenen op veel bezoek. Niet iedere cultivar van een plant blijkt dus even geliefd. Indien ik dit jaar opnieuw weinig vlinderbezoek merk op mijn Sedum (‘Mr Goodbud’) is het misschien te wijten aan de cultivar…

Echinacea ‘Cheyenne’s Eye’

Ondertussen staat ook de Vernonia critata ‘Mammuth’ in de startblokken. Deze grote plant, familie van de aster, en niet zo vaak aangeplant in onze tuinen, die ik vaak zie verschijnen in vlinderfoto’s uit de USA.

 

11 gedachten over “Vlindertelling (vervolg)

  1. hier hetzelfde scenario, na de telling verschenen ook de citroenvlinder en het landkaartje op het appel , genietend van de nectar van de Origanum..Het bont en bruin zandoogje zijn vooral op de ligustrum te vinden.

  2. Ja, wat Anomama zegt wou ik ook al zeggen: ik geniet enorm van je foto’s en het is zo leuk om te zien dat iemand zo enorm gepassioneerd is door de natuur en alles wat er groeit, bloeit en leeft! Prachtig!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: