Zomersnoei frambozen

De zomerframbozen hebben hun laatste vruchten gedragen. Tijd om ze te snoeien.

De  niets vermoedende zomerframbozenhaag

Dit is (nog maar eens) een zéér eenvoudig werkje : alle takken die vrucht hebben gedragen deze zomer worden nu verwijderd tot tegen de grond. Die oude takken (van vorig jaar) zijn oud en bruin, de nieuwe zijn frisgroen.

Even later

Daarna dun ik de jonge scheuten nog wat verder uit (nu de oude scheuten zijn weggehaald heb ik een beter zicht op de jonge scheuten. Het aantal takken per meter pas ik wat aan in functie van de groeikracht van de planten, 6-8 stokken per meter.
Alle kleine jonge scheuten worden zowiezo verwijderd.

Nog wat later

Verder snoei ik deze zomerframbozen niet. Er wordt vaak aangeraden om te lange stokken in te korten maar ik doe dat niet wegens geen zin.

Het snoeiafval

10 gedachten over “Zomersnoei frambozen

 1. Hey, zover ben ik ook al 🙂
  Wat doe je met de taybes, top je die in of niet?
  Wij zitten hier momenteel met een “gat” in onze bessenproductie (aardbei, rood, zwart, taybes en zomerframboos zijn gepasseerd) en herfstframboos en braam doen nog even op zich wachten); waarmee kunnen we dat in de toekomst opvullen?

  1. Taybes snoei heb ik enkele dagen geleden beschrevenin ‘Braambessen en Braambozen zomersnoei’. Als het niet duidelijk is vraag je het maar 😉
   Er zijn meerdere mogelijkheden om het gat te dichten: late zomerframboos (‘Octavia’), vroege herfstframboos (‘Autumn Bliss’), Dormanbes, Japanse Wijnbes, Blauwbes en doordragende aardbeien (ik heb nu terug vruchten, ‘Ostara’ en ‘Evie2’).
   Braambessen bestaan ook in vroege en late variëteiten, hier begint ‘Triple Crown’ nu vruchten te dragen.

 2. Het is leuk hè, om dat allemaal telkens opnieuw te zien groeien en bloeien? En het gaat gewoon elk jaar opnieuw door. De natuur zit toch echt mooi in elkaar.

 3. De blauwbessen staan er al, maar nog geen vruchten. Buur zijn paard had ze verleden jaar beetje vertrappeld/opgegeten voor hij het kon pakken (grrr). Momenteel zijn de plantjes dus aan hun hergroei bezig. Doordragende aardbeien ben ik nog maar pas aan het kweken, dus momenteel nog niet de massa ;-).
  Wat betreft die taybessen: hoeven dus niet ingetopt (vind die uiteinden nogal smalletjes momenteel, maar als ze te ver zouden uitgroeien gaan ze er toch af)

 4. Mag ik vragen hoe je het voor elkaar krijgt dat jouw frambozenscheuten zo netjes op een rijtje staan? Is dat een kwestie van een selectie maken tijdens het uitdunnen?
  En wat heb je in de grond gezet om het woekeren te voorkomen?

 5. Wij hebben net frambozen geplant en zijn niet zo goed mee met het aanbinden. We hebben stokken in de grond gestoken en moeten nu horizontalen draden spannen. Ze aanbinden die je door met een touwtje rondom die eerste draad te gaan en de scheuten daarin mee vast te maken. Kunnen ze dan nog verder doorgroeien? Wanneer doe je dat aanbinden? En als je dan later snoeit, dan maak je al die draden weer los (kapotknippen dan veronderstel ik)?

  1. Ik span horizontale draden op tussen depalen. En nadien bind ik de planten aan die draden., maar pas wanneer ze 5-10 boven de draaduitgegroeid zijn. planten groeien steeds vanuit het oog van de tak (het is dus niet heel de ‘stok’ die omhoog groeit, alleen het uiteinde van de scheut die groeit)
   Op het einde van het oogst maak ik alles los (en knip ik de oude scheuten weg)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: