Zwarte bessen snoeien

Het snoeien van zwarte bessen is zeer eenvoudig. Zwarte bessen geven het beste en mooiste fruit op eenjarig hout (dus op het hout van vorig jaar). Bij zwarte bessen streven we er dus naar om sterk te verjongen.

Voor de snoei

Zwarte bessen worden meestal (en ook in de Fruitberg) als struikvorm opgekweekt, met maximaal 10 takken per plant.

Eerst snoei ik de oude takken weg of terug op eenjonge scheut, zodat alle oude hout ‘weg’ is

Bij het snoeien verwijder ik ieder jaar het oude hout. Nu de bessen echt rijp zijn (en erg zoet en lekker), pluk en snoei ik tegelijkertijd. De takken van vorig jaar die nu vruchten dragen knip ik weg (tenzij er onvoldoende grondscheuten gevormd zijn). Het plukken kan daarna aan tafel.

Scheuten uitgedund tot 10 scheuten

2 gedachten over “Zwarte bessen snoeien

  1. Volgens mij heb ik het al eens eerder verteld: ik heb al jaren een zwarte bes in de grond hier en er gebeurt niets, helemaal niets. Dat ding is niet vooruit te branden. Nog nooit één besje, in de hoogte wil ‘ie ook al niet… het is een wanhoop! Maar ik weiger hem eruit te halen. Je weet maar nooit… 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: