Vijgen na Pasen

Ik denk dat iedereen het spreekwoord “Vijgen na Pasen” wel kent. Zelf heb ik het lang een eigenaardig spreekwoord gevonden, omdat vijgen zowiezo pas na Pasen rijpen.

Maar de uitleg is blijkbaar erg eenvoudig. Gedroogde vijgen waren toegelaten tijdens de vastenperiode. En dus konden deze naar believen gegeten worden tijdens de vastenperiode. Voor alle ketters en heidenen onder mijn lezers :-), de vastenperiode loopt af op Pasen. Na Pasen zat het vasten erop en werden gedroogde vijgen “vijgen na Pasen”, want iederen at dan terug de gebruikelijke kost.

 

Deze lange inleiding om dus aan te geven dat ik vandaag de eerste rijpe vijg heb geoogst, “Ronde de Bordeaux”. Er worden nu ook volop nieuwe vijgjes gevormd, je kan zien dat de vijeglaars in hun nopjes zijn met het warme weer.

De foto hieronder toont aan dat de vijgelaars in potten erg goed groeien. Hier zie je een foto vlak na het planten vorig jaar (op 26/07/2012) en hier hetzelfde vijgenboompje begin september.

6 gedachten over “Vijgen na Pasen

 1. Ik doe duidelijk iets verkeerd want de eerste vijgen zijn in ’t voorjaar allemaal afgevallen. Ondertussen worden er hier ook volop nieuwe vijgjes gevormd, maar ‘k vrees dat dat ook wel niks zal worden.

  1. D’er zijn er hier (ik denk door de koude) ook heel wat afgevallen. Ik denk wel dat we nog rijpe vijgen gaan hebben in de hersft, de vijgen groeien nu erg snel (en ’t blijft nog wel even warm)

 2. Hallo, Het lukt me niet om op een andere manier contact met u te maken, ik volg al een tijdje met plezier uw blogs,wat ik graag wil weten is of u ook planten verkoopt want ik ben op zoek naar een plant of een paar planten van Ribes odoratum het liefst crandall) maar het mogen ook ander CV’s zijn. Kunt u mij helpen aan deze planten of hebt u een adres voor me waar ik ze zou kunnen kopen?? Alvast vriendelijk bedankt voor een antwoord terug en succes met het oogsten van al het lekkers wat er ondertussen aan zit te komen. Vriendelijke groet: Henri Steenbergen

  Date: Sun, 21 Jul 2013 17:25:27 +0000 To: keulse_pot@hotmail.com

  1. Je kan die vinden bij de proeftuin (www.proeftuin.eu), catalogus staat on-line, hij heeft meerdere cutivars (crandall staat er niet tussen maar die stond er vroeger wel bij dacht ik).
   Zelf verkoop ik geen plantgoed, ik heb het zo al druk genoeg om de tuin bij te houden

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: