Kleinfruit – vervolg

De laatste aardbeien (Malwina) zijn nu aan ‘t afrijpen. De doordragende aardbeien staan nu in bloem (Ostara) of zijn bloemknoppen te vormen (Evie2). Ik ga de komende maanden dus nog wel wat aardbeien kunnen oogsten.

Ondertussen start ik ook met het verjongen van de planten (ik wil mijn planten ieder jaar vervangen). Met dat doel voor ogen heb ik een bijkomende plank vastgeschroefd waarop de potjes voor de uitlopers kunnen rusten. Wel veel werk, die uitlopers stekken…

Braambes ‘Loch Tay’. Zéér lekkere doornlooze braambes

Het zijn nu echte hoogdagen qua oogst van kleinfruit. terwijl ik de laatste Taybessen oogst, zijn er nu ook volop Boysenbessen. Maar deze laat ik grotendeels aan de plant hangen, omdat ze helemaal niet kunnen tippen aan de fantastische smaak van de bramen (‘Helen’ en vooral ‘Loch Tay’). Verder oogst ik nu ook dagelijks heel wat frambozen (waarbij het ras ‘Tulameen’ zowel qua productie, smaak als vruchtgrootte uitblinkt), blauwbessen én kruisbessen. Verder zijn er ook wat zwarte frambozen beschikbaar, die dankzij het snoeiwerk dit jaar veel groter zijn dan vorig jaar.

Zwarte framboos ‘Black Juwel’

Deze week heb ik twee keer geen avondeten gegeten, maar geleefd op een bessendieet.

Vandaag heb ik ook de kersen geplukt. In totaal wel 8 kersen van vier bomen. Positief is wel dat ze érg lekker waren, ook de gele Bigarreau de Mézèle (wist trouwens niet dat die geel was)

De aalbessen blijven ondertussen verder rijpen aan de struiken, maar zullen één deze verwerkt worden tot confituur. Ook de zwarte bessen zijn nu dóór en dóórrijp, en zijn dan heel wat aangenamer van smaak. Ik probeer er iedere dag een hap van te eten, de vruchten hebben volgens onderzoek de hoogste concentratie aan anti-oxydanten én 100gr zwarte bessen is goed voor meer twee keer de dagelijkse behoefte aan vitamine C.

De rest van het fruit dan…

Druif ‘Isabella’ staat het verste in vruchtzetting bij de druivelaars

Dankzij het warme weer van de voorbije dagen is de vruchtzetting bij de druiven in een hogere versnelling geschoten. Het wekelijks snoeien van de planten vraagt wel wat aandacht maar de beloning zou ook navenant moeten zijn. Enfin, als de druiven nog op tijd gaan afrijpen. Want   druiventelers  in Zuid-Frankrijk vrezen dat de druiven dit jaar te laat zouden afrijpen. Zonder flinke nazomer zou het dus wel eens noppes kunnen worden.

De kiwbessen doen eigenlijk niets. Op één plant na groeien ze nog steeds niet. De kiwi’s groeien wel als kool kiwi

Tenslotte zwellen de vruchten van Ribes cynosbati ook aan. Maar de bessen kleuren rood wanneer ze rijp zijn, dus dat gaat nog even duren.

Ik ben echt benieuwd of die bessen écht eetbaar gaan zijn en of die stekels nog gaan groeien.

5 gedachten over “Kleinfruit – vervolg

  1. Hey,

    met dit weer is het inderdaad een zaligheid…. bessen, bessen en bessen. Deze week ook onze eerste kersen geplukt, en vanavond de eerste zwarte: gewoon de takken afknippen en plukken maar! De taybessen zijn nog niet allemaal op, en de Tulameen doet’t ook weer goed (alhoewel ik elk jaar denk dat die eerst kapot gaan voor ze rijp zijn). Smakelijk!

  2. Ik hou hier een lijstje bij met de ‘lekkerste soorten’ zodat ik bij volgende aankopen weet wat te kopen en antwoorden als de verkoper vraagt welke ik prefereer. Nu sta ik altijd wat te stamelen dat ik geen idee heb 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: