Verzamelen geblazen

Met het warme weer van de voorbije dagen oefen ik alleen ‘s morgens en ‘s avonds zware werkzaamheden uit in de tuin. Overdag beperk ik me tot wieden (dat gaat bij deze omstandigheden onwaarschijnlijk vlot), snoeien, aanbinden, fruit plukken/opeten en hangmatten (gaat me erg goed af).

Aster radula ‘August Sky’, een zomerbloeiende aster

Nu zaterdag moest ik in de buurt van Gent zijn, een uitgelezen gelegenheid om eens af te zakken tot bij boomkwekerij De Bock in Oudenaarde (want toch te warm om te werken in de tuin).

Begin dit jaar was ik er tijdens mijn ronde van Vlaanderen langsgereden, maar toen had ik géén tijd voor een bezoek. Het was me wel opgevallen dat het een grote kwekerij was. De drie fruitbomen die er tot nu heb aangekocht waren niet direct van topkwaliteit maar de vaste planten die ik op hun stand tijdens de Parkdagen van Beervelde kocht wel (terwijl ze redelijke prijzen hanteren).

De lijst met planten die ik voor mijn tuin zocht was begin dit jaar al aardig gereduceerd, en een bezoek aan kwekerij Bruckeveld in juni had de lijst nog verder gedecimeerd. Toch stonden er nog een reeks planten op mijn verlanglijstje, planten die bijna allemaal opgenomen stonden in de catalogus van De Bock. En ik had in hun lijst Astrantia ‘Star of Beauty’ zien staan (een paars/witte Astrantia), die er op foto echt mooi uitziet.

Ik had voor alle zekerheid een lijstje met planten opgemaakt én de code “Locatie op de kwekerij” opgenomen.

Penstemon ‘Sour grapes’

Dat laatste bleek geen overdreven luxe, want de kwekerij is groot. Bovendien is het geen tuincentrum waar de planten alfabetisch per soort opgesteld staan, en vaak staan er honderden potten per soort (ondanks het brede gamma). Zoeken zonder de locatiecode is onbegonnen werk, tenzij je een hele dag uittrekt. Ik had geen uren de tijd om rond te lopen op de kwekerij, dus rustig rondstruinen en zoeken was geen optie. Dat zou bij mij ook gelijk aan het huiswaarts keren met een karrevracht aan planten die ik niet zocht (en waarbij ik een heleboel planten die ik zocht niet zou aankopen omdat ik vind dat ik al genoeg heb gekocht…)

Tot mijn grote verbazing, heb ik op één plant na  alle planten die op mijn lijstje stonden teruggevonden. De catalogus is dus ook in voorraad. Dat was ook het geval bij Bruckeveld, en is iets waar ik me op andere plaatsen wel eens durf aan ergeren.

Dat maakt dan ook dat mijn wenslijstje zo goed als leeg is. Nog enkele rozelaars en één boom (die deze winter zal aangeplant worden). Enfin, dat maak ik mezelf nu toch wijs. Want wat mij minder verbaasde is dat er ondanks de goede voornemens opnieuw ‘enkele’ extra planten zijn meegekomen . De planten die figureren op de foto’s zijn allemaal impulsaankopen ..

Lythrum ‘Dropmore Purple’

Dit bezoek bewijst voor mij nogmaals dat het écht de moeite loont om kwekerijen te bezoeken in plaats van tuincentra. Het aanbod is er dan misschien toegespitst op één productfamilie, maar uitgebreider. De kwekerijen zijn in regel goedkoper dan de meeste tuincentra en ze leveren  gezond plantgoed af (en indien gewenst correct advies).

Wanneer ik de planten ‘Ligularia przewaslkii’ op de kwekerij van Bruckeveld en De Bock vergelijk met de plant die ik eerder dit jaar aan dezelfde prijs kocht in een tuincentrum, wordt ik slecht gezind. Er zijn nog andere, vergelijkbare vaste plantenkwekerijen in België (Van den Steen, Spruyt,…) , en ook andere, meer gespecialiseerde kwekrijen. Hier vind je een overzicht. En, neen, ik heb die niet allemaal persoonlijk bezocht, het is best mogelijk dat er ook in dit lijstje kaf tussen het koren zit. Maar ik ga ervan uit dat je zowat overal een betere prijs/kwaliteitsverhouding gaat vinden dan bij pakweg een Intratuin.

Scabiosa “Stäfa”‘

4 gedachten over “Verzamelen geblazen

  1. Fijn, hoor: als alle wensen zijn vervuld:)

    Ik heb ook het idee dat je bij kwekerijen moet zijn voor de goede+goedkope waar voor je tuin. Ik heb sowieso een hekel aan al die prullen bij de tuincentra en ook de schaamteloze prijzen voor dieren-producten (en de zielige dieren in hokjes op de koop toe:()…. Neu, doe mij maar de kweker!

  2. Dat gaat daar voor de VELT-opentuinen dik in orde komen. Zo’n impulsaankopen moeten kunnen, als je iets schoons en bruikbaars tegenkomt waarom zou je ’t dan niet meenemen? Anders lig je er toch maar wakker van en rijd je de dag nadien terug om het toch te kopen?! 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: