Lelijk&Mooi

Gek toch hoe je met het ouder worden van smaak kan veranderen. Er staan hier eigenlijk heel wat planten in de tuin waarvan ik vroeger absoluut niets moest weten.

Hosta

Toen mijn moeder 10 jaar geleden een aantal Hosta in de tuin plantte was mijn eerste reactie “Zo’n lelijke planten”. Ondertussen zou ik niet echt geloofwaardig klinken wanneer ik zou zeggen dat ik Hosta lelijk vind.

Phlox

Phlox ‘Lichtspiel’

Ik herinner me nog drie planten uit de tuin van mijn ‘bompa’: Afrikaantjes, meiklokjes en Phloxen. Die phloxen heb ik altijd spuuglelijk gevonden, maar ondertussen staan er hier toch drie phloxen in de tuin.

Wanneer je Phlox ‘Alpha’ hebt
moet je ook Phlox ‘Omega’ kopen

Verbascum chaixii

Typisch een plant die ik geen blik gunde, tot ik hem ergens in een border zag schitteren. In tegenstelling tot de meeste andere Verbascums is dit geen tweejarige plant maar een vaste plant. De aren zijn overladen met bloemen en hebben een zeer grote aantrekkingskracht op hommels. De bloemen op de aren gaan in een willekeurige volgorde open.

De zaailingen die ik dit voorjaar heb gezaaid zijn ondertussen ook allemaal bloemen aan ‘t vormen. De hommels gaan keuze te over hebben.

Geel

Indien je me 5 jaar geleden zou gezegd hebben dat ik een gele border in de tuin zou planten, had ik eens goed gelachen. Van Forsythia en pakweg brem moet ik nog steeds absoluut niet weten.

Helenium ‘Fata morgana’

Maar er zijn nu eenmaal véél gele planten met een zeer sterke aantrekkingskracht op de gevleugelde vrienden. En ondertussen zijn er heel wat gele/oranje bloemen aangekocht (Ligularia, Helianthus, Helenium, Geum…), die ik gewoon mooi ben beginnen vinden.

Helenium ‘Moerheim Beauty’

Als we dan toch bezig zijn, ga ik nog een stapje verder. Er staan hier ook planten die ik eigenlijk niet zo mooi vind, maar waarvan ik, om de één of andere gekke reden, vind dat ze in zo’n ‘boerentuin’ thuis horen.

Hemerocalis

Zolang de plant niet in bloem staat vind ik het een prachtig plant in de tuin/border. Maar in volle bloei vind ik hem er meestal over.

H. ‘Aten’

Lupines

Deze vind ik nog steeds lelijk. Maar net zoals de Hemerocalis vind ik dat ze eigenlijk wel thuis horen in de tuin die ik voor ogen heb. Dus heb ik me toch maar twee planten aangeschaft. Misschien ga ik er op termijn nog wel van houden.

De vraag is natuurlijk waar gaat dat eindigen? Daarom vraag ik alle lezers om mij aan dit logje te herinneren wanneer ik  Afrikaantjes, Bloemriet of godbetert (gevuldbloemige) Dahlia’s in mijn tuin begin te planten.

17 gedachten over “Lelijk&Mooi

  1. Duizend mensen en evenzoveel smaken: ik ben compleet weg van alle planten die je hier opsomt (de laatste alinea uitgezonderd). En yep, ook te onzent is er een gele border, al heb ik er her en der wat paars – de contrasterende kleur – tussen gestrooid.
    Komt hier nooit ofte nimmer binnen – ondanks de rijke bloei: Yucca (filamentosa). Een ronduit spuuglelijk stuk flora dat ik tot mijn grote ergernis in veel (voor)tuinen in onze regio aantref.

  2. Ik begin de kleur geel in de tuin ook steeds meer te waarderen…. Zelfs mooi te vinden! En Dahlia’s horen voor mij echt bij een boerentuin, zelfs gevuldbloemigen:-)

  3. Ook al zijn hosta’s ‘in’, ik moet er toch (nog?) niet veel van hebben. Misschien ga ik er over een paar jaar wel de schoonheid van inzien, hehe.
    Jouw blogposten zijn heel leerzaam om (voor mij dan) nieuwe planten te leren kennen. Merci!

  4. Ik vind de enkelbloemige soorten bij dahlia’s wel mooi. Hosta en buxus vind ik maar niks. En voor gele bloemen was ik vroeger ook niet te vinden maar helenium vind ik wel mooi.
    Tja, moest iedereen hetzelfde mooi vinden, het zou ook maar saai zijn.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: