Verbanning

‘t Is niet al ‘peis en vree’ in de Fruitberg. Fruitstruiken en -bomen die onvoldoende presteren worden zonder genade vernietigd ende verwijderd. Dat kan dan zowel betrekking hebben op ziektegevoeligheid, smaak van de vruchten, productiviteit,…

Doornloze Taybes, de mooiste vrucht op deze drie jaar oude plant

Zo viel dit week-end het doek over de “Buckingham Taybes”. Dit is de stekelloze variant van de ‘Medana Taybes’ en is op alle vlakke inferieur aan de Taybes: kleine miezerige vruchten, weinig groeikracht, afbrekende takken. Gezien de vreselijke stekels op de echte Taybes zou een goede stekelloze variant nochtans een zegen geweest zijn.

Een Taybes (vorm mét stekels)

De plant zal plaats maken voor de “Loganbes”. Zo staan de drie meest bekende braambozen op een rij in de tuin (Logan – Boyson – Taybes). Ik lees redelijk veel gemengde beoordelingen over de smaak van de Loganbes, maar ik ga nu toch zelf een oordeel vellen.

De doornloze Taybes in haar derde jaar.  Eén overblijvende nieuwe scheut, de rest is afgebroken door de wind. De nieuwe scheut is nog geen meter lang.
De Boysenbes. Deze  plant is even oud als de doornloze Taybes. De nieuwe scheuten zijn al 4 meter lang

Verder worden ook de aardbeien ‘Lambada’ en ‘Polka’ geschrapt. ‘Lambada’ ondanks de uitzonderlijk goede smaak van de vruchten, maar de planten lijken erg ziektegevoelig en bijna alle vruchten hebben last van meeldauw. ‘Polka’ omdat ik de smaak en vooral de ‘bite’ ondermaats vind. Er blijven volgend dus nog 9 rassen over (Vima Zanta, Elliany, Malwina, Ananas, Frau Mieze Schindler, Ostara, Darselect, Florence en Evie2). Ik vermoed dat er volgend jaar ook nog wel één of twee rassen bijkomend geschrapt zullen worden.

Voor de rest is het lijstje van low performers is niet zo heel lang. De volgende plant die nauwlettend in ‘t oog wordt gehouden is de framboos ‘Pokusa’. Zeer grote vruchten, maar ‘Size doesn’t matter’. De vruchten smaakten vorig jaar vreselijk flets. Als dat dit jaar wordt bevestigd is het ook voor Pokusa ‘Over and out’, en dan vervang ik ze door een andere herfstframboos.

6 gedachten over “Verbanning

      1. Bart en madame Boerenerf : slecht groeiende planten zijn vatbaarder voor ziektes. En ik zie het nu niet in om een slecht groeiende of slecht smakende fruitstruik te laten staan. Keuze te over 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: