Kruisbessenbladwesp

Dit voorjaar had ik reeds een eerste opstootje van de bastaardrupsen van de kruisbessenbladwesp, maar door de diertjes enkele dagen na mekaar te verwijderen was de plaag snel onder controle.

Sinds begin deze week zijn ze opnieuw van de partij. De plaag is opnieuw beperkt tot één plant (en opnieuw dezelfde, wat aangeeft dat ras of standplaats/snoeiwijze wel degelijk invloed zouden kunnen hebben). Ook nu zijn alle diertjes onmiddellijk vernietigd.

De kleinste bastaardrupsen kan ik niet allemaal onmiddellijk opsporen. Maar die vang ik dan één of twee dagen later wel.

Ik probeer de kruisbessen (maar ook aalbessen, zwarte bessen en jostabessen) frequent te controleren op bladvraat zodat ik onmiddelllijk in kan grijpen.

Vorig jaar brak de plaag uit tijdens onze vakantie, en waren veel struiken zo goed als kaal gegeten bij onze terugkomst. Manueel vernietigen was erg moeilijk, ik vond ze terug op zowat alle planten Dat wil ik dit jaar vermijden.
Want de oogst dit jaar is zeker beïnvloed door de schade van vorig jaar. De planten die vorig jaar het zwaarst aangetast werden hebben nu een beperkte oogst.Maar dit jaar bijft alles dus – tot nader order – onder controle

6 gedachten over “Kruisbessenbladwesp

  1. Houden zo! Ik herken de waakzaamheid… hier zijn het de tomatenplanten die scherp in het oog gehouden worden op de eerste tekenen van valse meeldauw of vraat door groentenuilen. Ne mens moet er nogal wat voor over hebben hé? 🙂

  2. Zucht even. Dergelijke inspanningen zie ik helaas niet zitten. Dus hoedje af voor je inspanningen. Dat moet daar een echt paradijs zijn op die Fruitberg !

  3. Bedankt, nu weet ik ook wie hier al een tak of 2 van de kruisbessenstruik heeft verorberd! Er zaten er zeker een tiental te smikkelen van de sappige blaadjes. Gelukkig heb ik hulp van de koolmezen die hun 2e nest volop aan het voeren zijn .

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: