Wilde bloemekes

Als je goed kijkt (en geen selectieve onkruidverdelger gebruikt) zie je nu overal mooie bloemetjes opduiken in ’t gazon en er omheen.

Enkele fotokes van ‘onkruid’

Zelf vind ik in dit lijstje het madeliefje ’t mooist. Als dat ergens uit Verwegisthan zou komen zouden alle tuinders ’t fier in hun border of rotstuintje laten groeien. Maar ’t plantje is inheems, en dus onkruid. Bovendien is ’t erg gevaarlijk, want het trekt bijen aan. Als de kinderen dan op hun blote voeten buiten spelen zouden ze kunnen gestoken worden door een bij. Dus spuiten we met zijn allen gif op ’t gazon, om onze kinderen veilig op blote voeten in de tuin te kunnen laten spelen.

25 gedachten over “Wilde bloemekes

 1. Ik zou dolgraag madeliefjes hebben in het gazon, maar ze komen er maar niet (en bij ecoflora zijn ze zo duur, en langs de weg staan spitten vind ik ook maar raar…). Maar die kleine ereprijs haalt bij mij ook hoge punten. Bij mijn grootouders stond het gazon er vol mee, en nergens anders zag ik dat. Maar nu groeit dit plantje ook volop in ons gazon. (veel spuiten want je krijg dat anders niet weg, zeggen de mensen dan. Zucht, zo’n schoon bloemetje).

 2. Toen ik jaren geleden tijdens een uitstapje naar de plantentuin in Meise de gazons daar wit en blauw bespikkeld zag door een combinatie van madeliefje en draadereprijs, werd ik op slag verliefd op dat combo, en heb stad en land afgezocht naar dat veroniekske…
  Uiteindelijk heb ik het ergens op de kop kunnen tikken, en ook ons grasveldje doet nu een schuchtere poging tot wit en blauwe spikkels. (Ja, ook het madeliefje hebben we eigenhandig in het gazon geplant… Het speenkruid is vanzelf naar daar verhuisd…)
  En jouw uitspraak over het madeliefje, durf ik over de paardenbloem bezigen.. En meestal vertel ik er dan het verhaal bij van die dame die in een woestijnige omgeving in de VS een tuin had, en die op zoek was naar paardenbloemenzaad, want ze vond die bloemen zo ongelooflijk mooi (en geef haar een ongelijk!).

 3. Inderdaad worden bovenstaande – prachtig gefotografeerde – bloemen zwaar onderschat!
  Maar een boterbloem wied ik toch wel weg, en de paardebloem steek ik wel uit… hoewel ik de laatsten ook wel oppot om in het voorjaar “pissenlit” te kunnen bleken, wat er dan natuurlijk niet van komt…

 4. Excuseer, niet iedereen spuit onkruid. Ik denk dat velen ons grasveld wat meewarig bekijken en denken… moet die niet verticuteren, en mesten, en selectief verdelgen…
  Ja, het zijn prachtige bloemen.

 5. Het zijn inderdaad mooie bloemen. Alleen gedraagt de paardenbloem zich bij ons wel als een ‘onkruid’. Af en toe doe ik toch eens de ronde om er handmatig enkele te verwijderen.
  Het speenkruid is toch één van de mooiste voorjaarsbloeiers. Het groeit bij ons in de gracht, ik denk niet dat iemand dat weet 😉
  Eindelijk de lente … wat een prachtig seizoen!

 6. De madeliefjes staan hier ook te blinken, de eerste witte vlekken in iets wat moet doorgaan voor gazon. Binnenkort worden ze vergezeld door paardenbloemen.
  Maar ik kan niet wachten tot de klaver het overneemt, dan heb ik geen groene gazon maar een zoemende groene/witte. 🙂
  Kinderen leren snel genoeg bij als het over bijen ed. gaat. Zoonlief heeft vorig jaar proefondervindelijk ontdekt dat als je op een bij gaat staan (doelbewust in dit geval) die daar niet zo gelukkig met is. En dat mama de kant van de bij kiest als je dat doet. *oeps*

  1. Ik heb ondertussen ook een beetje klaver, nog niet zoveel maar dat komt wel goed. Hier is het de hondsdraf die voor het gezoem zorgt.
   Onze oudste heeft ook één keer in een bij getrapt, een les die lang onthouden wordt

 7. De ereprijs heb ik hier nog niet in bloei gezien en madeliefjes hebben we niet. Om een of andere reden willen ze niet.
  Paardenbloem + rabarber: lekkere combinatie, zowel voor siroop als gelei. (Allez, vind ik toch).

 8. Ik was zo gecharmeerd van dat blauwe bloemetje, en kijk, vandaag ontdekte ik het ook in ons gazon. Allé, gazon… ook hier kijken de mensen af en toe raar naar die veel te lange (?) groene sprieten met al dat “onkruid”

 9. Hier ook madeliefjes in het niet- gezaaide gras èn boterbloemen,
  èn paardebloemen, èn klaver en dan ook nog mijn lievelingsbloemetje: maartse viooltjes met donkerpaars blad. Oh, wat vind ik dat laatste mooi, sedert kort zie ik ook hier en daar de variant met groen blad, die kreeg ik er zomaar vanzelf bij.
  Helaas ook hier woelmuizen, dat leerde ik op jouw blog, vroeger dacht ik dat het veldmuisjes waren 😉
  Dank voor je heerlijke blogstukjes. Jammer genoeg kan ik niet komen op je open tuindagen, maar ik wens je een mooie dag.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: