Bamboe

Veel mensen houden niet van deze woekeraars. Ik wel. De planten zijn wintergroen en zien er heel het jaar door goed uit.

Phyllostachys aureosuculata var ‘Aureocalis’

Ik wend op twee plaatsen bamboe aan in de tuin, als haag. Phyllostachys aureosuculata var ‘aureocaulis’ is aangeplant achter het geluidsscherm om onze tuin af te schermen van de straat. Op termijn zou deze woekeraar 6-7 m hoog worden, met mooie gele halmen die ongeveer 30 mm dik worden.
Zonder wetten en praktische bezwaren zou ik hier zeker een Phyllostachys vivax planten, met zijn halmen die wel 50 mm dik worden een onwezenlijk mooie plant. Maar die wordt wel 10 m hoog, en ik wil ook de buren te vriend houden, vandaar de keuze van een iets minder indrukwekkende plant..

Fargesia sp. Jiuzhaigou

Fargesia sp. Jiuzhaigou 1is een vrij recente introductie, net zoals alle andere Fargesia een niet-woekerende bamboe waarvan de jonge halmen in het voorjaar rood verkleuren door het zonlicht. Hij is ideaal als haagplant want hij groeit mooi rechtop tot 250 cm hoogte. Hij moet op termijn het lelijke garage-gebouw permanent uit het zicht verbannen.

Beide soorten zijn ook uitgekozen omdat ze zeer winterhard zijn, en niet invriezen zoals andere, vaak meer courant verkrijgbare variëteiten.

Zoals hierboven aangegeven, de eerste bamboe is een echte woekeraar en moeten dus geplant worden met rhizoombegrenzer.

Dat betekent eerst een greppel van 50 cm diep graven, rondom. Ik heb de aannemer die hier de oprit kwam aanleggen gevraagd om deze greppels te graven, met zijn bobcat. Dat gaat net iets sneller.

Dit is de buitenzijde van de folie, hier is wel een kort stuk overlap, maar dat komt aan de buitenzijde van de begrenzer

Daarna wordt de rhizoombegrenzer aangebracht en afgemeten. Daarna de folie terug uit de put halen, mooi recht afsnijden en vastklemmen met een speciaal daarvoor ontworpen gegalvaniseerde klem, waarbij de klem en het einde van de rhizoombegrenzer perfect samenvallen (zodat er geen rhizomen tussen kunnen groeien). Daarna de rhizoombegrenzer terug in de greppels zetten, en volgooien met grond.

De binnenzijde is zonder overlap afgewerkt
Voila

De rhizomenbegrenzer steekt 10 cm boven de grond uit, zodat ik makkelijk kan controleren of de plant niet over de rhizoombegrenzer groeit.

Met deze vrieskoude is het onmogelijk om dit mooi af te werken. Ik wacht dus tot de dooi om dat te doen (en om de bamboe te planten).

De Phyllostachys die ik 15 jaar geleden plantte in mijn eerste tuin staat er nog altijd, en hij is nog steeds niet ‘uitgebroken’. Ik heb er dus het volste vertrouwen in.

Maar ik ben dan ook een optimist.

18 gedachten over “Bamboe

 1. Fargesia (murielae) heb ik ook in de tuin. Zonder rhizoombegrenzer wegens effectief geen woekeraar. Al het andere spul komt er niet in, ook niet mét rhizoombegrenzer. In mijn vak heb ik al meermaals gezien hoe zo’n begrenzer uiteindelijk tekortschiet in zijn taak, met een pak ellende tot gevolg.

 2. Nadat mijn – niet woekerende – fargesia nitada na de bloei in 2007 ter ziele was gegaan ( ik heb nog een nazaat), hebben we twee Fargesia murieliae aangeplant, die echt niet woekeren. Mooi zijn ze.
  Bamboe’s hebben iets jungle-achtigs. Ben benieuwd of de zeer degelijk aangebrachte – dat hoort bij de Fruitberg – rhizoombegrenzers de klus in de loop der jaren weten te klaren. De bamboehaag zal de schutting snel volledig aan het gezicht gaan onttrekken.

 3. mijn ‘groenblijvende’ bamboe wordt regelmatig (bij strengere vorst) bruin, schiet dan wel terug groen uit maar is dan toch voor lange tijd lelijk. Zou hem nu niet meer gebruiken, heb hem ook verplaatst naar bos.

 4. Van mijn tante kreeg ik ooit een stekje Phyllostachys Nigra. Prachtig vind ik die. En ze zou het goed dan aan de vijver (de bamboe, niet mijn tante:-)), want houdt van een beetje vocht, en woekert niet (zei de tante). Maar dat laatste heb ik niet kunnen checken: de vijver groeide aan, en de plant verdronk 😦 We dromen nog altijd van bamboe, hier onder de appelboom, dus ik denk dat we ooit wel één van de door jou aanbevolen soorten planten!

  1. Phyllostachis nigra is inderdaad prahctig, maar woekert ook hoor. De grootste bamboepol in België is een P. nigra (in Bokrijk). Het duurt meestal wat langer voor hij flink begint te groeien.

   Toch nog even aangeven dat ik onvoldoende ervaring heb met alle verschillende bamboesoorten op planten aan te bevelen.

 5. Ik begrijp alle voors en tegens over bamboe, maar begrijp u dat niet alle meer dan 1500 verschillende soorten bamboe hetzelfde zijn. Bedenk steeds dat de wereld die van u allen is, maar ook van mij en al mijn vrienden, die denken als ik dat de laatste 542 miljoen jaar 27 km in diameter kleiner is geworden en dat dit met ons huidige consumptiegedrag met factor 10 zal vermenigvuldigen. Katoen (kleding) en suikerriet (energie) behoren tot de grote boosdoeners die de vernietigende erosie en sediment veroorzaken, terwijl de bamboes waar wij over spreken de strijd aanbind met dergelijke producten en de wereld zal herstellen. lees: http://www.de-wereld-en-bamboe.nl

  1. Is nog niet te laat heh, je kan nog altijd rond de pol ene greppel graven, alle rhizomen doorknippen, folie plaatsen en een jaar of twee systematisch alle planten verwijderen zo snel ze boven de grond uitkomen

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: